Mereküla Jumalaema Kaasani ikooni kirik

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Narva-Jõesuu Jumalaema Kaasani ikooni kirik)
Narva-Jõesuu Püha Suurvürst Vladimiri kirik (endine Mereküla Jumalaema Kaasani ikooni kirik) Narva-Jõesuus

Mereküla Jumalaema Kaasani ikooni kirik oli õigeusu kirik Ida-Viru maakonnas Merekülas. 1946. aastal teisaldati see Merikülast Narva-Jõesuusse, kus see pühitseti pühale apostlisarnasele vürstile Vladimirile ja on seal praeguseni.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Mereküla väike puukirik ehitati 1867. aastal ning oli pühitsetud Jumalaema Kaasani ikoonile. Kiriku ehituse eestvedajaks oli aastatel 1866–1867 Narvas teeninud Peterburi vaimulik Aleksander Gumilevski. Kirik oli ehitatud palkidest ning kaetud liitekohtadest kullatud valge plekiga.

Teisaldamine[muuda | muuda lähteteksti]

Kunagise Meriküla kiriku ase

1945. aastal palus Narva-Jõesuu Püha Suurvürst Vladimiri kiriku kogudus luba tuua Narva-Jõesuusse sõjas purustatud kiriku asemele Mereküla Jumalaema Kaasani ikooni kirik. 1946. aasta anti sellele Tallinna ja Eesti ülempiiskopi Paveli (Dmitrovski) õnnistus, võimud lubasid teisaldada Mereküla kiriku Narva-Jõesuu uue linnaturu juurde, kus see seisab tänapäevani. 1948. aastal pühitseti Mereküla Jumalaema Kaasani ikooni kirik Tallinna ja Eesti piiskopi Issidori (Bogojavlenski) poolt pühale apostlisarnasele vürstile Vladimirile[1].

Põlemine[muuda | muuda lähteteksti]

Pühapäeva varahommikul 14. veebruaril 2021 kirik süttis. Päästjatel õnnestus põleng kustutada ja puithoone päästa, kuid tules hävis suur hulk hinnalist kirikuvara.[2]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]