Orange Prize for Fiction

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Naiste Kirjandusauhind)

Orange Prize for Fiction (ka Orange Broadband Prize for Fiction) on Ühendkuningriigi prestiižikamaid kirjandusauhindu. Auhind antakse naiskirjanikule parima romaani eest, mis on kirjutatud inglise keeles ja Ühendkuningriigis eelneval aastal välja antud. Auhinda sponsoreerib Orange. 2012. aastal teatati, et Orange lõpetab auhinna sponsimise. Otsitakse uut sponsorit.

Auhind loodi 1996. aastal, eesmärgiks pöörata enam tähelepanu naiste kirjutatud teostele. Võitja saab 30 000 naela ja Grizel Niveni pronksskulptuuri "Bessie".

Esimesed 17 aastat oli auhinna sponsoriks telekommunikatsiooniettevõte Orange, mistõttu kasutati auhinna kohta nime Orange Prize for Fiction. Aalates aastast 2014 on auhinna sponsoriks alkoholibränd Baileys Irish Cream,[1] seega auhinna täisnimetus on Bailey's Women's Prize for Fiction. 2017. aasta juunis tuli toetajailt teade, et auhinna nimi muudetakse Women's Prize for Fiction, auhinda hakkab toetama sponsorite perekond ning muudatus hakkab kehtima alates 2018. aastast.[2][3]

Auhinda antakse välja igal aastal ja selle võib võita ükskõik mis rahvusest naiskirjanik, kes möödunud aasta jooksul on avaldanud inglise keeles täispika romaani. Ka žürii töös osalevad ainult naised. Võitja saab 30 000 naela ja kunstnik Grizel Niveni loodud Bessie-nimelise pronksskulptuuri.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. https://www.theguardian.com/books/2013/jun/03/baileys-womens-prize-for-fiction
  2. https://www.theguardian.com/books/2017/jan/30/baileys-drops-womens-prize-for-fiction-sponsorship
  3. "Arhiivikoopia". Originaali arhiivikoopia seisuga 20. november 2019. Vaadatud 2. juulil 2018.{{netiviide}}: CS1 hooldus: arhiivikoopia kasutusel pealkirjana (link)