Muulukas

Allikas: Vikipeedia
Muulukas

Taksonoomia
Riik Taimed Plantae
Hõimkond Katteseemnetaimed Magnoliophyta
Klass Kaheidulehelised Magnoliopsida
Selts Roosilaadsed Rosales
Sugukond Roosõielised Rosaceae
Alamsugukond Roosilised Rosoideae
Perekond Maasikas Fragaria
Liik Muulukas
Binaarne nimetus
Fragaria viridis
Duchesne
Sünonüümid
  • Fragaria collina

Muulukas (Fragaria viridis) on roosõieliste sugukonda maasika perekonda kuuluv mitmeaastane rohttaim.

Levila ja kasvukoht[muuda | muuda lähteteksti]

Muulukas kasvab Euroopas, Kaukaasia ja Kesk-Aasias. Levila põhjapiir kulgeb Lõuna-Norras, Rootsis ja Lõuna-Soomes. Põhja-Saksamaal on ta looduskaitse all. Eestis esineb Lääne ja Põhja-Eestis sageli, mujal harva.

Muulukas eelistab lubjarikast pinnast. Kasvab kuivadel rohtunud nõlvadel, loodudel ja liivastel aasadel.

Kirjeldus[muuda | muuda lähteteksti]

Muuluka vili

Muulukas meenutab metsmaasikat ja kasvab 5–20 cm kõrguseks[1]. Võsundid on lühikesed ja niitjad või puuduvad täielikult. Lehed on kolmetised ja läikivad, siidkarvased. Risoom võib olla kuni paar meetrit pikk. Õied on metsmaasika omadest suuremad, kreemikasvalged, asuvad väheõielistes kännastes. Kroonlehed on valged, 8–10 mm pikad. Tolmukaid on 10. Muulukas õitseb mai lõpus ja juunis.

Väikestest pähklikestest koosnev rüüsvili on äraspidimunajas, punane, ainult allosas valkjas, õiepõhjast raskesti eraldatav, magusam kui metsmaasikas. Erinevalt metsmaasikast on muuluka tupplehed ja nendega ühepikkune välistupp tihedalt viljale liibuvad. Mõnikord, eriti varjus, valmivad nad punaseks muutumata.

Iga maasika perekonna liigi genoomi aluseks on seitset kromosoomi sisaldav kromosoomikomplekt. Muulukas on diploidne ehk 14 kromosoomiga[2]. Fragaria viridis ehk muulukas liigina on hinnangute kohaselt ilmnenud umbes 6,24 miljonit aastat tagasi.[3]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "Eesti taimede määraja" (toim. M. Leht). 2007. EMÜ, Eesti Loodusfoto, Tartu, lk 152
  2. Kevin M. Folta, Thomas M. Davis (18.01.2007). "Strawberry Genes and Genomics". Critical Reviews in Plant Sciences. 25 (5): 399–415. DOI:10.1080/07352680600824831. Vaadatud 21.07.2014.
  3. Qin Qiao, Patrick P. Edger, Li Xue, La Qiong, Jie Lu, Yichen Zhang, Qiang Cao, Alan E. Yocca, Adrian E. Platts, Steven J. Knapp, Marc Van Montagu, Yves Van de Peer, Jiajun Lei, and Ticao Zhang (2021.11.09). "Evolutionary history and pan-genome dynamics of strawberry (Fragaria spp.)". National Academy of Sciences. Originaali arhiivikoopia seisuga 2022-02-22. Vaadatud 2022.01.13. {{netiviide}}: kontrolli kuupäeva väärtust: |vaadatud= ja |aeg= (juhend)CS1 hooldus: mitu nime: autorite loend (link)

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]