Mustlastants

Allikas: Vikipeedia
Eesti mustlastantsutrupi Maljarka tantsija Eva Lepik esinemas Radaja Seto kultuuri festivalil 2016. aastal
Mustlastantsutrupp Romaška

Romatants[viide?] ehk mustlastants on koondnimetus romade eri rühmade loodud tantsude kohta. Üldjuhul on eri piirkondade romatantsud olnud tugevalt seotud kohalike tantsudega, näiteks on tuntud niisugused romatantsud Venemaal, Ungaris ja Hispaanias. Osa romatantse on juba ajalooliselt loodud eelkõige tasuliseks esitamiseks publikule. Tänapäeval on oluline osa romatantsust värvikates kostüümides lavatants, mida esitavad harrastus- või kutselised tantsuansamblid, kus paljud romatantsu esitajatest ei ole päritolult romad.

Üldjuhul on romatants tempokas, sageli kulgeb see kiirenevas tempos. Tants sisaldab kiireid liigutusi ja keerukaid sammuskeeme. Naistele on tüüpilised laia joonega käeliigutused, mitmekihiliste seelikutega lehvitamine, keerutamine ja õlaväristamine, meestele hüpped, jalalöögid ning käelöögid puusade, rinna ja jalgade pihta. Romatants on lähedane flamenkole, meeste tantsu mõned elemendid ka stepptantsule. Saatemuusikas kasutatakse tihti viiulit, kitarri, rütmipille (nt tamburiin) ja laulu, eriti romaromansse.

Eestis tegutsevad mitmed harrastajate või poolprofessionaalide mustlastantsuansamblid, nagu Maljarka, Romaška ja Romale, koreograafidest on üks tuntumaid on Lehti Kostabi. Peamiselt on Eestis levinud vene romatants. Tants on ka oluline osa Tartus toimuvate iga-aastaste mustlaskultuuri festivalide programmist.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]