Mustkunst

Allikas: Vikipeedia

Mall:Täiendus

Mustkunst on etenduskunst, mis kuulub "lavakunstide sugukonda" ja selle peaeesmärk on meelelahutus, ning olemus seisneb illusioonide loomises ja publiku muutunud teadvuse seisundi esile kutsumises. Mustkunst seisneb põhiliselt selles, et Mustkunstnik teeb miskit, millel on oma tagajärg, kuid siis juhtub midagi erakordset ja tihtilugu isegi võimatut ning publiku silmis on juhtunud "IME" ehk "illusioon" on tulnud avalikuks. Illusiooni taga on tegelikult peidus "saladus" ehk see, kuidas "vaataja" jaoks "näitemäng" on lavastatud ning üles ehitatud, arvestades seejuures inimkäitumise mustreid ja psühholoogiat. Tegelikult suunab mustkunstnik vaataja tähelepanu kindlatele asjaoludele hetkes ja siis toimetab salaja omad liigutused ning väga ägedad ja nn "võimatud" asjad juhtuvadki.

Trikkide lahtiseletusi[muuda | muuda lähteteksti]

Hiinapärased haakuvad rõngad[muuda | muuda lähteteksti]

Hiinapärased haakuvad rõngad on klassikaline trikk, mis näeb ette, et mustkunstnik näitab publikule eraldatud terasrõngaid. Öeldes võlusõna, hakkavad rõngad keti kombel kokku. Hiljem võtab ta rõngad jälle ketist lahti ja näitab publikule.

Naise poolekssaagimine[muuda | muuda lähteteksti]

Naisesaagimine on klassikaline trikk, mis näeb ette, et mustkunstnik toob lavale naise, paneb ta kirstu ja saeb kasti pooleks. Hiljem paneb ta jälle kastid kokku ja naine on elus ja terve.

Topsid ja pallid (cups and balls)[muuda | muuda lähteteksti]

Trikk mis näeb ette pehmest materjalist pallide manipuleerimist topside all, millest palju versioone. Näiteks mustkunstnik paneb tagurpidi asetatud topsile vahtkummist pallikese, katab selle topsiga, koputab sinna ja pall läheb läbi topsi. Egituses Benin Hasani matusekambrist avastatud seinamaalil arvatakse olevat kõige varasem (2500 aastat e.m.a) säilinud kõnealloleva triki kujutis. Üks levinumaid tänavamustkunsti trikke, millega muu hulgas on läbi ajaloo petetud pealtvaatajatelt raha välja.

Eesti mustkunstnikke[muuda | muuda lähteteksti]