Mustand:Kosmiliste kauguse redel

Allikas: Vikipeedia

 

Mall:Unordered list

Kosmiliste kauguste redel on taevakehade kauguste määramismeetodite järjestatud kogum. Kauguse otsene mõõtmine on võimalik ainult Maale "piisavalt lähedal" (kuni umbes tuhat parsekit) olevate objektide puhul. Kaugemate objektide kauguste määramiseks kasutatavad tehnikad põhinevad kõik lähedal ja kaugel toimivate meetodite omavahelisel korreleerimisel. Mitmed meetodid kasutavad standardküünalt, ehk astronoomilist objekti, millel heledus on teada.


Redeli analoogia tuleneb sellest, et ühegi meetodiga ei saa mõõta kaugusi kõigis astronoomias ette tulevates kaugusvahemikes. Selle asemel võimaldab üks meetod mõõta väikeseid kaugusi, teine mõõta vahepealseid kaugusi jne. Redeli igal pulk sisaldab teavet, mida saab kasutada kauguste määramiseks järgmisel pulgal.

Otsemõõtmised[muuda | muuda lähteteksti]

Skulptuur Astronoom näitlikustab parallaksi kasutamist kauguse mõõtmiseks. See on valmistatud 2003 aasta Canberra võsapõlengutes kahjustada saanud Mount Stromlo observatoorriumi Yale–Columbia refraktorteleskoobi (1924) osadest; asub Questaconis, Canberras.[1]

Redeli kõige esimeseks pulgaks on kõige põhimisemad kauguse mõõtmise meetodid, mille käigus kaugused määratakse otse, ilma füüsikaliste eeldusteta kõnealuse objekti olemuse kohta. Tähtede positsioonide täpse mõõtmisega tegeleb astromeetria.

Astronoomiline ühik[muuda | muuda lähteteksti]

Kauguste otsestel mõõtmistel kasutatav kaugusühik ehk astronoomiline ühik (aü) on defineeritud kui keskmine kaugus Maa ja Päikese vahel. Kepleri seadused annavad ümber Päikese tiirlevate objektide orbiitide suuruste täpsed suhtarvud, kuid ei ütle midagi Päikesesüsteemi üldise skaala kohta. Maa ja mõne teise taevakeha vahelise kauguse mõõtmiseks kasutatakse radarit. Selle kauguse ja kahe orbiidi suuruse suhtarvu põhjal arvutatakse Maa orbiidi suurus. Maa orbiit on teada mõne meetrise absoluutse täpsusega ehk suhtelise täpsusega mõni osa 100 miljardi kohta ( 1×10−11 ).

Ajalooliselt olid aü defineerimisel üliolulised Veenuse üleminekute vaatlused, 20. sajandi esimesel poolel ka asteroidide vaatlused. Praegu määratakse Maa orbiit suure täpsusega Veenuse ja teiste lähedalasuvate planeetide ning asteroidide kauguste radarimõõtmiste abil [2] ning jälgides planeetidevahelisi kosmoseaparaate nende trajektooridel läbi Päikesesüsteemi .

Parallaks[muuda | muuda lähteteksti]

Tähtede iga-aastasest liikumisest tekkiv aastaparallaks. Parallaksi nurk on pool kolmnurga tipunurgast.

Kõige tähtsam otsene kauguse mõõtmise meetod põhineb trigonomeetrilisel parallaksil. Maa liikumisel ümber Päikese näib lähedalasuvate tähtede asukoht kaugemate tähtede taustal veidi nihkuvat. Selle nihke nurk on nurk võrdhaarses kolmnurgas, kus 2 (kaugus Maa orbiidi äärmiste positsioonide vahel) moodustab kolmnurga aluse ja kaheks võrdseks haaraks on kaugused täheni. Nihke suurus on isegi lähimate tähtede puhul üsna väike, 1 parseki (3,26 valgusaastat) kaugusel asuva objekti puhul on see nurk 1 kaaresekund ning kauguse suurenedes suureneb nurk üha vähem. Astronoomid väljendavad kaugusi tavaliselt parsekites (parallaksi kaaresekundites); valgusaastaid kasutatakse populaarteaduslikus kirjanduses.

Kuna parallaks suureneb tähtede suurema kauguse korral aeglasemalt, saab parallaksi abil kaugusi mõõta ainult piisavalt lähedaste tähtede puhul, mille parallaks on mõõtmistäpsusest paar korda suurem . Näiteks 1990. aastatel mõõtis Hipparcose missioon enam kui saja tuhande tähe parallaksi umbes millikaaresekundi täpsusega[3], mille abil sai arvutada kuni mõnesaja parseki kaugusel asuvate tähtede kaugused. Hubble'i kosmoseteleskoobi instrument WFC3 suudab parallaksi mõõta täpsusega 20–40 mikrokaaresekundit ja see võimaldab arvutada väikese arvu tähtede puhul usaldusväärseid kaugusi kuni 5 000 parseki (16 000 valgusaasta) kauguseni. [4] [5] Gaia kosmosemissiooni tulemusel saade sarnase täpsusega kaugus enamiku tähtede jaoks, mis olid heledamad kui 15. tähesuurus.

Tähtede liikumine Päikese suhtes põhjustab omaliikumise (risti üle taeva) ja radiaalliikumise (liikumine Päikese poole või eemale). Esimene määratakse tähtede asukoha vaatlemise abil paljude aastate jooksul, teine aga Doppleri efekti poolt põhjustatud spektrijoonte nihke abil. Sama spektriklassi ja sarnase heledusvahemikuga tähtede rühma jaoks saab keskmise parallaksi tuletada omaliikumiste ja radiaalkiiruste vaheliste suhete statistilise analüüsi põhjal. See statistilise parallaksi meetod on kasulik kauguste mõõtmisel heledate üle 50 parseki kaugusel asuvate tähtede ning muutlike hiidtähtede tähtede, nagu tsefeidide ja RR Lyrae tüüpi muutlike tähtede, puhul. [6]

Parallaksi mõõtmine võib anda olulist infot universumi kolme kõige tabamatuma komponendi mõistmiseks: tumeaine, tumeenergia ja neutriinod . [7]
Hubble'i tähtede kauguse täppismõõtmised ulatuvad nüüd 10 korda kaugemale Linnutee galaktikasse. [8]

Päikese liikumine oma galaktilisel orbiidil annab pikema baasi, mis võimaldab ka suuremat täpsust. Seda parallaksi nimetatakse sekulaarseks parallaksiks . Linnutee ketta tähtede puhul on see baas keskmiselt 4 aastas, halos asuvate tähtede puhul aga 40 aü aastas. Kui mõõtmiste vahe on mitme aastakümne pikkune, võib baas olla aastaparallaksi puhul kasutatavast Maa-Päikese baasist mitu suurusjärku suurem. Sekulaarne parallaks toob aga kaasa ka suurema määramatuse, sest vaadeldud tähtede suhteline kiirus on üks täiendav tundmatu suurus. Kui sekulaarset parallaksi kasutada paljudest tähtedest koosnevatel valimitel, saab määramatust vähendada; määramatus on pöördvõrdeline valimi suuruse ruutjuurega . [9]

Liikuva parve parallaks on tehnika, mille abil saab lähedalasuvas täheparves asuvate üksikute tähtede liikumise kaudu arvutada parve kauguse. Ainult hajusparved on selle meetodi jaoks piisavalt lähedal. Ajalooliselt oli kauguste redeli arengus oluliseks sammuks sel meetodil leitud kaugus Hüaadide hajusparveni.

Teatud asjaoludel saab veel mõnede objektide kaugusi otse mõõta. Kui gaasipilve, näiteks supernoova jäänuki või planetaarse udukogu, paisumist saab ajas jälgida, siis on võimalik hinnata selle pilve kaugust paisumisparallaksi abil. Selle meetodi puhul põhjustab aga ebatäpsust objekti kuju erinevus sfäärist. Nii visuaalsete kui ka spektroskoopiliste kaksiktähtede kaugust saab sarnaselt hinnata, ning ülaltoodud erinevus sfäärilisusest siin ebatäpsust ei põhjusta. Nende meetodite ühine omadus on see, et lisaks nurkliikumisele mõõdetakse absoluutkiirust (tavaliselt saadakse see Doppleri efekti kaudu). Seejärel arvutatakse, kui kaugel peab objekt olema, et mõõdetud absoluutkiirus ilmneks vaadeldava nurkliikumisena.

Eelkõige just paisumisparallaksid võivad anda otseseid kaugushinnanguid väga kaugete objektide jaoks, sest supernoovajäänukite paisumiskiirused ja mõõtmed (võrreldes tähtedega) on suured. Lisaks saab neid jälgida raadiointerferomeetritega, mis suudavad mõõta väga väikesi nurkliikumisi. Interferomeetritega mõõdetud paisumisparrallaksid annavad otseseid kaugushinnanguid supernoovadele teistes galaktikates. [10] Need hinnangud on teadusele väga väärtuslikud, kuid üsna haruldased. Seega kujutavad nad endast olulist pulka kauguste redelil, kuid mitte niivõrd olulist meetodit tehtava töö hulga mõttes.

Standardküünlad[muuda | muuda lähteteksti]

Peaaegu kõigi kaugusindikaatoritena kasutatavate astronoomiliste objektide absoluutne heledus on teada. Võrreldes seda teadaolevat absoluutset heledust objekti näiva heledusega ning arvestades, et objekti näiv heledus on pöördvõrdeline objekti kauguse ruuduga, saabki arvutada selle kauguse. Neid teadaoleva heledusega objekte nimetatakse standardküünaldeks. Selle termini lõi Henrietta Swan Leavitt . [11]

Objekti heledust saab väljendada selle absoluutse heleduse (objekti heledus 10 parseki kauguselt vaadatuna) abil. Näiva heleduse ehk vaatleja poolt (bolomeetri nimelise instrumendi abil) vaadeldava heleduse abil saab arvutada kaugus d objektist parsekides [12] järgmiselt:

ehk
kus m on nähtav heledus ja M on absoluutne heledus. Kauguse täpseks arvutamiseks peavad mõlemad suurused olema samas sagedusalas ja radiaalsuunas liikumist ei tohi olla. Vaja on korrigeerida tähtedevahelise ekstinktsiooni korrigeerimiseks, mis muudab objektid ka tuhmimaks ja punasemaks, eriti kui objekt asub tolmuses või gaasilises piirkonnas. [13] Objekti absoluutse ja näiva suuruse erinevust nimetatakse selle kaugusmooduliks ja astronoomilised, eriti galaktikavälised, kaugused on mõnikord tabelites niimoodi ära toodud.

Probleemid[muuda | muuda lähteteksti]

Iga standardküünalde klassi puhul esineb kaks probleemi. Peamine probleem on kalibreerimine, see tähendab küünla absoluutsuuruse täpset määramist. Standardküünlana kasutatavate objektide klass on vaja defineerida piisavalt hästi, et liikmeid saaks mitteliikmetest eristada, ning samas on tarvis leida piisavalt hästi teadaolevate kaugustega klassi liikmeid, et saaks nende absoluutset heledust piisava täpsusega määrata. Teine probleem seisneb klassi liikmete äratundmises, et standardküünalt mitte ekslikult kalibreerida objektil, mis klassi ei kuulu. Väga suurtel kaugustel, kus kaugusindikaatorit ka kõige rohkem vaja läheb, võib see tuvastamisprobleem olla üsna tõsine.

Standardküünalde puhul kerkib tihti esile küsimus, et kui standardsed need tegelikult ikkagi on. Näiteks näivad kõik vaatlused viitavat sellele, et teadaoleva vahemaaga Ia tüüpi supernoovadel on sama heledus (korrigeeritud valguskõvera kuju järgi). Põhjusi, miks see heledus on alati sama, käsitletakse allpool. Siiski on olemas võimalus, et kaugetel Ia tüüpi supernoovadel on erinevad omadused kui läheduses asuvatel Ia tüüpi supernoovadel. Ia tüüpi supernoovade kasutamine on õige kosmoloogilise mudeli määramisel ülioluline. Kui tõepoolest on väga kaugel asuvate Ia tüüpi supernoovade omadused erinevad, st kui nende kalibreeritust ei saa ekstrapoleerida suvalistele kaugustele, võib selle tõiga ignoreerimine kosmoloogiliste parameetrite, eelkõige ainetiheduse parameetri, määramist ohtlikult kallutada. [14] 

Ajalugu näitab, et see ei ole pelgalt filosoofiline küsimus. 1950. aastatel avastas Walter Baade, et standardküünla kalibreerimiseks kasutatud lähedalasuvad tsefeiidid olid teist tüüpi kui need, mida kasutati galaktikate kauguste mõõtmiseks. Lähedal asuvad tsefeiidid olid I populatsiooni tähed, mille metallisisaldus oli palju suurem kui kaugetel II populatsiooni tähtedel. Seetõttu olid II populatsiooni tähed arvatust tegelikult palju heledamad ja seda parandust arvesse võttes saadi kerasparvede, lähedalasuvate galaktikate kauguseks ja Linnutee läbimõõduks varasemast kaks korda suurem tulemus. 

Standardsireen[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "The Astronomer". 16. aprill 2013. Originaali arhiivikoopia seisuga 9. mai 2021. Vaadatud 9. mail 2021.
  2. Ash, M. E.; Shapiro, I. I.; Smith, W. B. (1967). "Astronomical constants and planetary ephemerides deduced from radar and optical observations". The Astronomical Journal. 72: 338. Bibcode:1967AJ.....72..338A. DOI:10.1086/110230.
  3. Perryman, M. A. C. (1999). "The HIPPARCOS Catalogue". Astronomy and Astrophysics. 323: L49–L52. Bibcode:1997A&A...323L..49P. {{cite journal}}: eiran tundmatut parameetrit |displayauthors=, kasuta parameetrit (|display-authors=) (juhend)
  4. Harrington, J. D.; Villard, R. (10. aprill 2014). "NASA's Hubble Extends Stellar Tape Measure 10 Times Farther Into Space". NASA. Originaali arhiivikoopia seisuga 17. veebruar 2019. Vaadatud 17. oktoobril 2014.
  5. Riess, A. G.; Casertano, S.; Anderson, J.; MacKenty, J.; Filippenko, A. V. (2014). "Parallax Beyond a Kiloparsec from Spatially Scanning the Wide Field Camera 3 on the Hubble Space Telescope". The Astrophysical Journal. 785 (2): 161. arXiv:1401.0484. Bibcode:2014ApJ...785..161R. DOI:10.1088/0004-637X/785/2/161.
  6. B., Baidyanath (2003). An Introduction to Astrophysics. PHI Learning Private Limited. ISBN 978-81-203-1121-3.
  7. "Hubble finds Universe may be expanding faster than expected". Originaali arhiivikoopia seisuga 11. september 2018. Vaadatud 3. juunil 2016.
  8. "Hubble stretches the stellar tape measure ten times further". ESA/Hubble Images. Originaali arhiivikoopia seisuga 30. oktoober 2017. Vaadatud 12. aprillil 2014.
  9. A bot will complete this citation soon. Click here to jump the queue arXiv:[1].
  10. Bartel, N. (1994). "The shape, expansion rate and distance of supernova 1993J from VLBI measurements". Nature. 368 (6472): 610–613. Bibcode:1994Natur.368..610B. DOI:10.1038/368610a0. {{cite journal}}: eiran tundmatut parameetrit |displayauthors=, kasuta parameetrit (|display-authors=) (juhend)
  11. Fernie, J. D. (detsember 1969). "The Period-Luminosity Relation: A Historical Review". Publications of the Astronomical Society of the Pacific. 81 (483): 707. Bibcode:1969PASP...81..707F. DOI:10.1086/128847. ISSN 0004-6280.
  12. "Finding the Distance to Stars - Distance Modulus". Australia Telescope National Facility. Originaali arhiivikoopia seisuga 7. november 2020. Vaadatud 2. novembril 2020.
  13. "Type Ia Supernova". Weekly Topic. Caglow. Originaali arhiivikoopia seisuga 29. veebruar 2012. Vaadatud 30. jaanuaril 2012.
  14. Linden, S.; Virey, J.-M.; Tilquin, A. (2009). "Cosmological parameter extraction and biases from type Ia supernova magnitude evolution". Astronomy and Astrophysics. 506 (3): 1095–1105. arXiv:0907.4495. Bibcode:2009A&A...506.1095L. DOI:10.1051/0004-6361/200912811. (And references therein.)