Muqdisho lahing

Allikas: Vikipeedia
Muqdisho lahing
Michael Duranti Black Hawk Muqdisho kohal
Osalised
 Ameerika Ühendriigid
Väejuhid või liidrid
Mohamed Farrah Aidid
Väeüksused
Delta Force
75. ranger'i-rügement
160. SOAR

Muqdisho lahing oli 3.4. oktoobril 1993 toimunud lahing Muqdishos Somaalias. Lahing algas, kui USA eriüksused tulid kinni võtma sõjapealiku ja isehakanud presidendi Mohamed Farrah Aididi kahte nõunikku. Operatsioon pidi kestma veidi üle tunni, kuid kasvas üle tänavalahinguks. Lahing nõudis 18 USA sõduri, 1 Pakistani sõduri ja 1 Malaisia sõduri elu ja viga sai üle 80 sõduri. Kaks USA UH-60 Black Hawki tulistati alla ning üks kopteripiloot võeti vangi ja vabastati 11 päeva hiljem. Somaalialaste hukkunute kohta pole täpset infot, kuid hinnangud varieeruvad 315–3000 inimeseni.

Lahing[muuda | muuda lähteteksti]

3. oktoobril ründasid USA eriüksused Muqdishos maju, kus luure andmetel pidid asuma kaks Aididi nõunikku. Plaan oli, et eriüksused võtavad kontrolli alla maja, kus asuvad sihtmärgid ja seda ümbritsevad majad perimeetri jaoks. Seejärel tuleb läbi linna konvoi ja viib nii sihtmärgid kui ka sõdurid minema ja kopterid teevad õhust mõlemale.

Operatsioon läks esialgu edukalt, kuni üks sõdur Todd Blackburn sai kopterist laskudes raskelt viga ja konvoi hilines. Konvoi viivituse põhjustasid somaallased, kes teele barrikaade ehitasid. Blackburn pandi konvoi peale ja ta viidi tagasi baasi. Evakueerimisel sai surma konvoile kattetuld teinud Dominick Pilla, kes sai kuuli pähe ja hukkus silmapilkselt.

Umbes kell 16:20 sai üks Black Hawk raketitabamuse saba pihta ja kukkus alla. Õnnetuses said mõlemad piloodid surma. Kopteri pardal olnud kaks snaiprit jäid ellu ja asusid õnnetuspaika kaitsma. Teine Black Hawk tõi kohale päästemeeskonna, kes laskus fast-ropeiga kopteri vraki juurde hoolimata sellest, et nende endi kopter sai seda tehes samuti RPG lasust viga. See kopter suutis baasi naasta. Varsti tulistati alla teine Black Hawk, mida juhtis Michael Durant. Õnnetuspaika saadeti kopterilt kaitsma snaiprid Gary Gordon ja Randy Shughart, kelle kaks esimest palvet õnnetuspaika saatmiseks lükati tagasi ja kes kolmandal katsel said lõpuks loa. Snaiprid kaitsesid õnnetuspaika, kuni neil laskemoon otsa sai ja nad maha lasti. Allakukkunud kopteri meeskonnast pääses eluga ainult Michael Durant. Kõik tema kaaslased hukkusid. Durant peksti peaaegu surnuks, kuni Aididi võitlejad tulid teda vangi võtma.

Sõdurid said lõpuks linnast tulema, kui ÜRO konvoi, mis koosnes soomukitest ja tankidest, neile appi läks. Õhutoetust teostasid kogu öö USA kopterid. Osa eriüksuslastest pidid baasi jooksma, kui selgus, et neile pole soomukites ruumi. Seda tehes hukkus üks USA sõdur. Kell 6:30 oli lahing lõppenud ja kõik eriüksuslased linnast lahkunud.

Hukkunud
Nimi Vanus Riik Info surma kohta
Gary Gordon 33 USA Hukkus teise allakukkunud kopteri meeskonda kaitstes
Randy Shughart 35 USA Hukkus teise allakukkunud kopteri meeskonda kaitstes
Daniel Busch 25 USA Kukkus esimese kopteriga alla, sai surmavalt viga, kui kaitses kopteri õnnetuspaika
Earl Fillmore 28 USA Hukkus teel esimese kopteri õnnetuspaika
Timothy "Griz" Martin 38 USA Sai surmavalt viga konvois
Jamie Smith 21 USA Sai esimese kopteri õnnetuspaigal surmavalt viga
James Cavaco 26 USA Sai surmavalt viga konvois
Casey Joyce 24 USA Sai surmavalt viga konvois
Richard "Alphabet" Kowalewski 20 USA Sai raketiheitja lasust pihta
Dominick Pilla 21 USA Sai kaassõdurit evakueerides kuuli pähe
William Cleveland 34 USA Hukkus, kui ta kopter alla tulistati
Thomas Field 25 USA Hukkus, kui ta kopter alla tulistati
Raymond Frank 45 USA Esimese kopteri abipiloot, hukkus, kui ta kopter alla tulistati
Clifton "Elvis" Wolcott 36 USA Esimese kopteri piloot, hukkus, kui ta kopter alla tulistati
Donovan "Bull" Briley 33 USA Teise kopteri abipiloot, hukkus, kui ta kopter alla tulistati
Cornell Houston 31 USA Hukkus päästekonvois
James Martin Jr 23 USA Hukkus päästekonvois
Mat Aznan Awang 18 Malaisia Hukkus, kui ta soomuk sai raketitabamuse

Pärast lahingut[muuda | muuda lähteteksti]

Hukkunud sõdurite laibad, mida kaaslased minema ei suutnud viia, langesid somaallaste kätte, kes vedasid neid mööda tänavaid ja rüvetasid jõhkralt. Lõpuks suutsid diplomaadid laibad kätte saada ja need tagastati kohutavas seisukorras. 1994. aastal tõmbasid USA ja ÜRO oma väed Somaaliast välja.