Mortiiripatarei (Tallinn)

Allikas: Vikipeedia
Kaitsekasarmu mortiirpatarei põhjast (2023)
Mortiirpatarei lõunast (2011)

Mortiiripatarei on Kalaranna fordi maapoolse külje kaitseks aastatel 1838–1839 ehitatud reduut (orienteeruv aadress Kalaranna tänav 28, Tallinn).

Tänapäeval on reduudist maa peal säilinud ainult hoone (kaponiir), mida tuntaksegi Mortiiripatareina. Reduudi muid osasid – muldkindlustisi, vallikraavi, kontreskarpmüüri jm – on säilinud maa all.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Reduut ehitati aastatel 1838–1839 ühekorruselise kaponiiriga, mille katusel oli rinnatisega lahtine laskeplatvorm, mida rahuajal kattis ajutine puidust katus.

Krimmi sõja ajal ehitati 1854–1855 kaponiiri peale teine korrus, mis kaeti uue katusega.

Nimi ja otstarve[muuda | muuda lähteteksti]

Ehitise kasutatav nimi ja teostatud kuju on omavahel vastuolus, sest selline kaponiir ei ole mõeldud mortiiridest tulistamiseks, kuna mortiirihoonete laskeavad on mürsu lennujoone tõttu teistsuguse paigutusega.

Võimalik, et algselt oli fleši tippu kavandatud kaponiir mortiiridest laskmiseks, sest selline lahendus on olnud kasutusel 19. sajandi alguse kivifortides.[1] See seletaks ka ehitise nime.

Hiljem aga nihutati kaponiir fordi põhihoonetest ettepoole ja ehitati juba kahurite jaoks.

Hoone asend ülejäänud fordi ja oma otstarvete suhtes on tavatu – harilikult olid sellise kahekorruselise hoone alumise korruse laskeavad pööratud tsitadelli (südakindlustise) poole, et siis selle ründajaid tagant ja küljelt piki vallikraavi tulistada (reeverskaponiir). Ülemise korruse laskeavad on aga suunatud otse ründaja vastu.

Praegusel hoonel on aga ülemised (hilisemad) avad lisaks ründaja vastu paigutatud ka südakindlustise poole ja ründajate selja taha, alumised on aga suunatud reduudilt otse ründajate poole, üle glassii tulistamiseks.

Mortiiripatarei nimi ja otstarve on seega mõistatus ning sellele pole tänaseni ammendavat seletust.

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "Ideaalkavatise võrdlus Kalaranna uue fordiga". // Robert Treufeldt. "Kalaranna fort ehk hilisem "Patarei" vangla". MTÜ Castellum. Tallinn 2019. Lk 19

Kirjandus[muuda | muuda lähteteksti]

  • "Mortiiripatarei reduut". // Robert Treufeldt. "Kalaranna fort ehk hilisem "Patarei" vangla". MTÜ Castellum. Tallinn 2019. Lk 20–21

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]