Mooste Rahvamuusikakool

Allikas: Vikipeedia
Mooste mõisa viinakelder-elamu, kus tegutseb Mooste Rahvamuusikakool

Mooste Rahvamuusikakool on Eestis tegutsev erakool, mis alustas tegevust septembris 2012. Rahvamuusikakool töötab Põlva vallas endise Mooste mõisa abihoones.

Kooli rajamise idee käisid välja MTÜ Folgisellide Seltsi juhatuse liikmed Ülle Podekrat ja Ülo Needo. Alates 2017. aasta jaanuarist on koolipidajaks MTÜ Virbel. Õppekava on koolile kirjutanud ning koolijuhina tegutseb MTÜ Virbli pikaaegne koolitusjuht, etnomusikoloog ja muusikaõpetaja Krista Sildoja. Juhatuse esimees on pillimeister ja muusikaõpetaja Raivo Sildoja.[1]

Õppekava eesmärk[muuda | muuda lähteteksti]

Mooste Rahvamuusikakooli ülesandeks ja eesmärgiks on laste, noorte ja ka täiskasvanute loomevõimete avastamine ja kavakindel arendamine ning kohaliku kultuurielu edendamine pärimuskultuuri traditsioonidele toetudes. Motiveeritud ja teotahteliste õppijate puhul on üheks lisaeesmärgiks professionaalse pärimusmuusikahariduse õppeks ettevalmistuse andmine.

Mooste Rahvamuusikakooli õppetöö sisuks on peamiselt eesti pärimusmuusika traditsioonide tundmaõppimine, nende taasesitamine ja väärtustamine. Õpilased saavad üldmuusikaliste elementaaroskuste õppimise kõrval süveneda pärimusmuusika praktiseerimiskunsti tõdedesse ning neile antakse sellel alal ka teoreetilised põhiteadmised.

Üksikpillimeeste kasvulava[muuda | muuda lähteteksti]

Mooste Rahvamuusikakoolis toimub õppetöö vastavalt EHIS-es kinnitatud rahvamuusika õppekavale nii individuaal- kui ka grupitundides, üldhariduskoolidega sama aastakalendri alusel. Kõige tähtsamaks eesmärgiks on valmistada ette tugevaid üksikpillimehi – külapillimehi –, kes tunneksid end vabalt lisaks ka koosmängus ja jämmidel. Pillid, mida saab Mooste Rahvamuusikakoolis õppida:

Kooli vilistlaste seas on külakandlemängija Aia Rikka, lõõtspillimängija Mihkel Sildoja jt.

Koosmängust[muuda | muuda lähteteksti]

Mooste Rahvamuusikakooli pilliklubilised jõulude ajal Kanepi seltsimajas. Foto: Krista Sildoja

Koolis tegutseb järjepidevalt (iga nädal) pilliklubiliste seltskond, kus käib nii noori kui ka täiskasvanud pillimängijaid. Esinemas käiakse nii kodu- kui välismaal, valmistatakse ette nii paikkondlikke kui vabariiklikke tähtsündmusi (nt täiskasvanute pillilaagrid, vabariiklik kesktalvine pillimeeste kokkutulek "Jaanuarijämm" jms). Igas vanuses kooli õpilased osalevad aktiivselt laulu- ja tantsupeoliikumise rahvamuusikapidudel muusikutena kaasa tehes.

Koosmängusalvestisi saab kuulata siin.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "Mooste Rahvamuusikakool".

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]