Moodne viievõistlus 2020. aasta suveolümpiamängudel

Allikas: Vikipeedia
Olümpiarõngad
Olümpiarõngad
Moodne viievõistlus
Moodne viievõistlus

Moodne viievõistlus 2020. aasta suveolümpiamängudel Tokyos toimub 6.8. augustini.

Osalejaid on kokku 72 sportlast ehk 36 osalejat nii meeste kui ka naiste võistlusel. Viiest alast neli (ujumine, ratsutamine ning jooksmise ja laskmise kombinatsioon) peetakse Ajinomoto staadionil ning vehklemine Musashino Forest Sport Plazas, mõlemad Chofu linnas.

Võistluste formaat[muuda | muuda lähteteksti]

Moodne viievõistlus sisaldas viit ala: epeevehklemine, 200 meetri vabaujumine, ratsutamise ning kombineeritud võistlusega püstolilaskmise ja 3200 meetri murdmaajooksuga. Kolm esimest ala (vehklemine (epee), ujumine (200 m vabalt) ja ratsutamine (takistussõit)) saavad punkte punkti süsteemi alusel.

Vehklemises kohtuvad kõik võistlejad omavahel ja võistlus kestab esimese torkeni ehk võiduni. Topelttorkeid ei arvestata. Kui kumbki torget ei tee ühe minuti jooksul, kaotavad mõlemad võistluse. 70 protsenti saavutatavatest võitudest annab 250 punkti. Punktide arv iga võidu kohta on tabelis täpsustatud enam-vähem (36 osalejaga, nagu olümpiamängudel tavaliselt on, see on ± 6 punkti võidu või kaotuse kohta). Vehklemisboonuse vooru stardinimekiri põhineb vehklemise paremusjärjestuse tulemusel. Vorming on elimineerimine ja vehklemine kestab 30 sekundit. Iga sportlase saavutatud võit lisab boonuspunkti nende edetabeli voorust saadud punktidele.

50 m basseinis ujumise distantsiks on 200 m ja ujutakse vabastiilis. Aeg 2.30 annab 250 punkti, iga 0,5 sekundit on ± 1 punkti vastavalt võistleja tulemusele ehk 1 sekund = 2 punkti.

Ratsutamine hõlmab 350–450 m pikkust parkuuri, mis koosneb 12–15 takistusest. Takistuste kõrgused on kuni 120 cm. Raja läbimise normaeg on 64 kuni 77 sekundit sõltuvalt areeni suurusest. Raja puhas läbimine normaja sees annab 300 punkti, millest lahutatakse maha normaja ületamise eest ja rajal tehtud vigade eest saadud karistuspunktid. Iga takistuse maha ajamise eest lahutatakse seitse punkti ja iga keeldumise või kukkumise korral kümme punkti. Kui osaleja võistlust ei lõpeta, peab ta leppima nelja keeldumisega või kahe kukkumisega, saab ta 0 punkti ja kõrvaldatakse võistlusest. Võistlushobused antakse võistluse korraldaja poolt 20 minutit enne võistlust ja määratakse võistlejatele loosiga.

Alates 2008 on jooksmine ja laskmine viidud kokku kombineeritud alaks. Võistlejad järjestatakse vastavalt kolme esimese ala võistluse tulemusele, liider läheb esimesena. Üks punkt võrdub ühe sekundi eelisega. Stardist joostakse kohe lasketiiru, kus kombineeritud võistlusel peavad sportlased läbima neli ringi (800 m), laskma laserpüstoli abil 10 meetri kauguselt viit märklauda ja joosta 800 meetrit. Tiirust saab võistleja lahkuda kas viie märklaua tabamisel piiramatu arvu laskudega või 50 sekundi möödudes. Seejärel joostakse 800 m ja sisenetakse uuesti lasketiiru. Nii lastakse ja joostakse neli korda – kokku 3200 m. Distantsi läbimise aeg 13.20 annab 500 punkti, mida korrigeeritakse vastavalt võistleja tulemusele ± 1 punkt/sekund. Võistluse võitja viievõistluses on esimene finišeerija. Need üleminekud kiire jooksmise ja täieliku keskendumise vahel muudavad selle kombineeritud ala eriti kaalukamaks hetkeks ja sageli otsustatakse medalid lõpusprindis viimastel meetritel.