Monstrum (ansambel)

Allikas: Vikipeedia

Monstrum (ka Incognito ja Teravik) 1970. keskel tegutsenud oli eesti ansambel.

Liikmed[muuda | muuda lähteteksti]

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Ansambli liikmed olid lapsepõlvesõbrad ja õppisid 20. keskkoolis. Proove tehti Tondil. Sama prooviruumis kasutas ka teine koosseis, kus mängisid näiteks Roald Jürlau ja Mikk Targo, kes mängisid hiljem ka lühikest aega Monstrumis/Incognitos, millest selleks ajaks oli saanud Teravik 2. Proovid algasid tihti improviseeritud teatrietendustega, riietuti kostüümidesse ja tehti grimm. Räägiti ka palju nii eesti kui ka maailma ansamblitest ja muusikast.

Esitati peamiselt lääne hard rock'i bändide (Deep Purple, Uriah Heep, Led Zeppelin, Black Sabbath, Emerson) loomingut. Ansambel paistis silma lugude eriti originaalitruu esitusega. Sulev Kuusik oli ainuke kitarrist Eestis peale Elmu Värgi (Union), kes suutis Highway Stari (Deep Purple) kitarrisoolo õigesti ära mängida. Riho Kuub oli aga ainuke peale Arvo Rohde (jällegi Union), kes suutis võtta kõrgeid noote, mida oli vaja loos "Child in Time".

Kuna avalikeks esinemisteks (suuremad üritused, kultuurimajad, festivalid) oli pea võimatu luba saada, esineti peamiselt koolides. Suuremad kontserdid toimusid 1. Keskkoolis (Gustav Adolfi Gümnaasium) ja 2. Keskkoolis (Reaalkool). Ansambli populaarsus kasvas nii suureks, et kõik soovijad ei mahtunud enam kontsertidele. Andrus Kerstenbeck sattus ansamblisse juhuse tahtel. Helitehnik Kalle Lotamõis käis Tartu 5. Keskkoolis ja mängis ansamblis, mis tegi proove Elvas, kus Kerstenbeck pärit oli. Kui ansambli põhitrummar sõjaväkke võeti, tuli tema asemele Kerstenbeck.

Monstrumi üks väheseid avalikke esinemisi toimus Tartus Rajooni Kultuurimajas. Sealne ametlik ansambel oli Fix, mis aga viibis mujal esinemas. Kuna Monstrumit oli kuulama tulnud oluliselt rohkem rahvast kui ruum tegelikult lubas, purunes rohkearvulise publiku tõttu enamus saali sisustusest.

Pärast keskkooli asusid ansambli liikmed õppima TPI-sse. Ansambel kutsuti esinema Venemaale Vladimirisse ülikooliansamblite festivalile. Mänedžerina oli kaasas Olavi Pihlamägi, kuna ansambli mänedžeril Ari Dubinil olid liiga pikad juuksed. Monstrumi nimi ei läinud tsensuurist läbi ja esineda tuli Vektori nime all. Ansambel esines Venemaal edukalt, tekitades oma läänelikkuse ja kvaliteediga Vladimiris väikse kultuurišoki. TPI klubi ansamblina tuli võtta ka uus sobilikum nimi, selleks saigi siis Incognito.

1975 esineti ka Eesti Raadios aasta hiti kontserdil, millest on säilinud ka salvestus. Vähetuntud Incognito edestas hääletusel muuhulgas Kukerpille, Fixi, Rujat jt. Väidevalt oli tegu Kerstenbecki kavalusega, kes saatis Eesti Raadiosse sadu kaarte (tollal toimus aasta ansambli valimine saadetud postkaartide alusel, kuhu kuulajad kirjutasid kolm lemmikansamblit). Parimaks ansambliks valiti Gunnar Grapsi Ornament.

Hiljem liitusid ansambliga Urmas Alender ja Tiit Kõrvits (Kukerpillid, Optimistid), uueks nimeks võeti Teravik.