Mitmepealine kaal

Allikas: Vikipeedia
Mitmepealine kaal

Mitmepealine kaal on kiire, täpne ja töökindel kaalumisvahend, mida kasutatakse nii toidu kui ka toiduks mittekasutavate toodete pakendamisel.[1]

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Mitmepealine kaal leiutati 1970. aastatel Ishida [2] inseneride poolt ning võeti peagi kasutusele paljudes toiduainetööstuste ettevõtetes üle maailma.[3]

Tänapäeval on mitmepealine kaal tänu suurele kaalumise kiirusele ja täpsusele pakenditööstuses laialdaselt levinud ning seda valmistavad mitmed tootjad kogu maailmas. Mõned tootjad pakuvad terviklikke pakendamisliine mitmepealise kaalu ja teiste pakkeseadmetega.

Tööpõhimõte[muuda | muuda lähteteksti]

Tavaline sihtkaal iga paki kohta võib olla 100 grammi toodet, mis sisestatakse mitmepealise kaalu pealt osast, kust see jaguneb salvedesse. Iga salv kukutab toote kaalsalve, kui salv tühjaks saab.[4]

Jagunemine toimub tavaliselt kas gravitatsiooni, vibratsiooni või tsentrifugaaljõul. Sisestamist kontrollib vibratsioon, gravitatsioon, rihmad või kruvisüsteemid.

Mitmepealine kaal ettevõtetes[muuda | muuda lähteteksti]

Mitmepealine kaalumine on abiks järgmistel töödel:

Kottide täitmine

Kottide arv võib olla suur. Kaal suudab täita väga erineva suurusega kotte, alustades imetillukestest ja lõpetades mitmeid kilosid kaaluvate toitlustuskottidega.

Segakaalumine

Mitmepealine kaal suudab segada ja jagada pakkidesse tooteid, kus on kuni kaheksa erikomponenti. Kaal on jagatud sektsioonideks, igaühel neist on oma sisestus. Näiteks hommikuhelbeid suudab kaal pakkidesse jaotada nii, et samal ajal satub igasse pakki võrdsetes kogustes muid lisandeid.

Rakendused[muuda | muuda lähteteksti]

Algselt kasutati seadeldisi juurviljade kaalumiseks, 1970. ja 1980. aastatel lisati veel võimalused snäkkide ja kondiitritoodete pakendamiseks. Algul oli kergem kaaluga kasutada ümaraid tooteid, hiljem arendati seadet nii palju edasi, et sellega oli võimalik väga kiiresti ja efektiivselt kaaluda põhimõtteliselt kõike. Mitmepealise kaaluga saab kaaluda ja pakenditesse jaotada: kleepuvaid tooteid (kala, linnuliha, juust); graanuleid ja pulbreid (kohvioad, teepurud); õrnad tooted (käsitööšokolaadid, gurmeeküpsised); komplekssed tooted (ühel alusel asuvad erinevad toidud, kus igat toodet on õiges koguses).

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. A multiobjective approach for optimization of the multhead weighing process.
  2. Ishida
  3. "Baltic Pack - Mitmepealine kaal RV". Originaali arhiivikoopia seisuga 27. veebruar 2018. Vaadatud 26. veebruaril 2018.
  4. Weighing packing machine with Multi-head weigher