Mitmikraketiheitja

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Mitmelasuline raketiheitja)
USA raketiheitja M270 MLRS
NSV Liidu teise maailmasõja aegne raketiheitja BM-13-16 Katjuša veoautol ZIS-6 (muuseumis Ukrainas)

Mitmikraketiheitja ehk mitme lõhkepeaga raketilaskesüsteem (multiple-launch rocket system) on rakettidega tulistav relv, mille laskeseade koosneb mitmest rakettide väljatulistamiseks valmistatud sarnasest paralleelsest stardijuhikust. Mitmikraketiheitjad on harilikult suurtükiväe relvasüsteemid. Keelekujud "mitmelasuline raketiheitja" ja "mitmikreaktiivraketiheitja" on vananenud, mitteamelikud variandid.

Omadused[muuda | muuda lähteteksti]

Raketiheitjate eriliseks näitajaks on võimas tulejõud, mis tuleneb suurest laskekiirusest. Rakette on võimalik tulistada välja nii järjestikku kiirtulena, kui ükshaaval. Raketid tulistatakse välja kas torudest, raamidest või siinidelt, mida tavaliselt on 12–40 tk ja mis annavad väljalennuks vajaliku tõstenurga. Mitmikraketiheitja raketid on varem olnud üldjuhul juhitamatud, kuid uuemal ajal kasutatakse järjest enam täppisjuhitavat laskemoona.

Pärast tulelöögi andmist on võimalik raketiheitjaga kiirelt positsiooni vahetada. Tänapäeva raketiheitjad on iseliikuvad, harvem haakes veetavad. Nende maksimaalne laskekaugus võib küündida mitmekümne kilomeetrini. Samas on näiteks M142 HIMARS võimeline laskma ka 300-kilomeetrise laskeulatusega ATACMS rakette.

Mitmikraketiheitjat käsitseb tavaliselt raketiheitjameeskond nooremallohvitseri või vanemallohvitseri juhtimisel.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Mitmikraketiheitjad võeti laialdaselt kasutusele teise maailmasõja ajal. Neist tuntumateks tuleb pidada 1941. aastal kasutusele võetud Vene raketiheitjat (esialgse nimetusega "kaardiväe miinipilduja" – гвардейский миномет) BM-13 Katjuša ja Saksa raketiheitjat Nebelwerfer ("uduheitja"). Saksa poolel tavatseti Vene raketiheitjaid kutsuda "Stalini oreliks". Raketiheitjaid kasutasid ka lääneliitlased.

Saksa raketiheitja Nebelwerfer

Pärast sõda on raketiheitjaid täiustatud. Suurenenud on laskekaugus ja -täpsus, kuid tööpõhimõte on jäänud samaks.

Näited[muuda | muuda lähteteksti]

Ameerika Ühendriigid
Ukraina
Venemaa
Iisrael
Jaapan
Türgi