Minnes oma teed

Allikas: Vikipeedia
"Minnes oma teed"
"Going My Way
Filmiplakat
Žanr muusikalfilm
draamakomöödia
Režissöör Leo McCarey
Stsenarist Frank Butler
Frank Cavett
Operaator Lionel Lindon
Helilooja Robert Emmett Dolan
Peaosades Bing Crosby
Barry Fitzgerald
Frank McHugh
James Brown
Jean Heather
Gene Lockhart
Porter Hall
Fortunio Bonanova
Risë Stevens
Monteerija LeRoy Stone
Produtsent Leo McCarey
Levitaja Paramount Pictures
Aasta 1944
Esilinastus 3. mai 1944
(New York)
16. august 1944
(Los Angeles)
Kestus 126 minutit
Riik Ameerika Ühendriigid
Keel inglise
IMDb profiil

"Minnes oma teed"[1] ("Going My Way") on 1944. aasta Ameerika Ühendriikide muusikalfilm ja draamakomöödia, mille lavastas ja produtseeris Leo McCarey. Film põhineb McCarey kirjutatud lool, millest lõid stsenaariumi Frank Butler ja Frank Cavett. Peaosades mängivad Bing Crosby, Barry Fitzgerald, Frank McHugh, James Brown, Jean Heather, Gene Lockhart, Porter Hall, Fortunio Bonanova ja Risë Stevens. Film räägib noorest preestrist, kes võtab üle kihelkonna vanalt veteranilt. Crosby laulab viis lugu ja metsosopran Stevens ning Robert Mitchelli poistekoor ülejäänud. 1945. aasta "The Bells of St. Mary's" on järg antud filmile.

Tegemist on 1944. aastal enim piletitulu teeninud filmiga. Teos nomineeriti kümnele Oscari auhinnale, millest pälvis seitse, k.a parima filmi Oscari.[2] McCarey võitis parima lavastaja, Crosby parima meespeaosatäitja ja Fitzgerald parima meeskõrvalosatäitja Oscari.[2] Crosby ja McCarey kinkisid pärast teist maailmasõda filmi koopia paavst Pius XIIle Vatikanis. 2004. aastal tunnistati film kultuuriliselt oluliseks ning võeti USA Kongressi raamatukogu Riiklikku Filmiregistrisse.[3]

Osatäitjad[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "Oscari-hullus numbrites". Äripäev. 26. jaanuar 2012. Vaadatud 8. mai 2023.
  2. 2,0 2,1 "The 16th Academy Awards – 1945" (inglise). Ameerika Filmikunsti ja -teaduste Akadeemia. Vaadatud 9. mai 2023.
  3. "Librarian of Congress Adds 25 Films to National Film Registry" (inglise). USA Kongressi raamatukogu. 28. detsember 2004. Vaadatud 9. mai 2023.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]