Must vengepuu

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Millettia laurentii)
Must vengepuu
Õites puu
Õites puu
Kaitsestaatus
Taksonoomia
Riik Taimed Plantae
Hõimkond Katteseemnetaimed Angiospermae
Klass Kaheidulehelised Magnoliopsida
Selts Oalaadsed Fabales
Sugukond Liblikõielised Fabales
Perekond Millettia Millettia
Liik Must vengepuu
Binaarne nimetus
Millettia laurentii
Emile August(e) Joseph De Wildema

Must vengepuu (​Millettia laurentii​)​ on liblikõieline kaunviljaline lehtpuu, mis on pärit Aafrikast. Selle peamine levila on Kongo Vabariik, Kongo Demokraatlik Vabariik, Kamerun, Gabon ja Ekvatoriaal-Guinea.

Must vengepuu eelistab kasvada soistel aladel. Rahvusvaheline Looduskaitseliit on kandnud liigi punasesse raamatusse elukohtade hävimise ja üleraie tõttu. ​Musta vengepuu puitu nimetatakse vengeks.

Nimetus[muuda | muuda lähteteksti]

Kõrgelt hinnatud puidu tõttu kutsutakse tihti ka seda puud lihtsalt lihtsalt vengeks, ehkki leidub muidki vengepuid (nt india vengepuu, kepi-vengepuu, sile vengepuu, panga-vengepuu). Rahvapäraselt nimetatakse venge puitu ka​ Aafrika roosipuuks, võltseebeniks, dikela'ks, mibotu'ks, bokonge'ks ja awong'iks.

Kirjeldus[muuda | muuda lähteteksti]

Must vengepuu kasvab enamasti 25–30 meetri kõrguseks ja tema tüve läbimõõt ulatub 1–1,2 meetrini. Kuid on leitud ka 50 meetri kõrgusi isendeid. Sellistel puudel on ligikaudu 20 meetri jagu sirget ja oksteta tüve, mille puit on väga kõrgelt hinnatud. Puidu koor on pruunikashall.

Puit[muuda | muuda lähteteksti]

Musta vengepuud iseloomustab väga omapärane tume värvus ja väljanägemine. Musta vengepuu sügav šokolaadipruun värvus on põimitud mustade läbijooksvate triipudega. Tume ja lihtsalt äratuntav ​venge värvitoon on tänapäeval kasutusel standardvärvitoonina mitmes rahvusvahelises värvisüsteemis. Lihtsalt õlitatud puidule on võimalik anda peaaegu täielikult tumeda läikega pind, mis teeb temast ühe alternatiivi eebenipuule. Tema lõhn on kergelt mõrkjas ja see on tuntav ainult puidu töötlemisel. Puit on raskesti töödeldav, nüristab terariistu. Pinnud tekivad kergelt ja lihvimisel on raske saavutada ühtlast pinda. Kare tekstuur, sirge ja ühtlane kiud, naturaalne läige. Töötlemata kujul on puit vastupidav mädanikule ja termiitidele. Venge puit on kallis ja puidu vähese kättesaadavuse tõttu hind aina kallineb.

Füüsikalis-mehaanilised omadused[muuda | muuda lähteteksti]

Venge puidu tihedus on 870 kg/m3 ja tugevus 8600 N.

Terviseohud[muuda | muuda lähteteksti]

Kokkupuude puidu töötlemisel tekkiva peene saepuruga võib põhjustada astmat ja allergilist dermatiiti. Venge puidust on leitud 2,6-dimetoksü-p-bensokinooni, mis väikestes kogustes toimib küll bakterivastaselt, kuid suuremates kogustes on inimesele mürgine kontaktallergeen.