Miiniveeskja

Allikas: Vikipeedia
Soome mereväe Hämenmaa-klassi miiniveeskja "Uusimaa" Helsingis
Õppemiinid miiniveeskja miinitekil

Miiniveeskja (ka miiniveeskaja) on meremiinide transpordiks ja veeskamiseks ehitatud sõjalaev.

Kirjeldus[muuda | muuda lähteteksti]

Miiniveeskjatel on spetsiaalne miinitekk koos miinirelssidega ja pardas või ahtris luugid miinide veeskamiseks. Miiniveeskjaid võidakse sageli kasutada ka veeremilaevadena ja seoses sellega on neile ehitatud vööriluuk koos rambiga.

Miiniveeskja kattenimetust võidakse ära kasutada ka korvettide tegeliku laevatüübi varjamiseks: näiteks Soome Hämenmaa klassi miiniveeskja.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Maailma esimene miinide veeskamiseks ehitatud laev oli Venemaa laev "Amuur", mis valmis 1898. Vene-Jaapani sõja ajal laskis ta vette meremiinid, mille otsa 14. mail 1904 sõitsid ja uppusid Jaapani laevastiku lipulaev "Hatsuse" ja soomuslaev "Yashima".

Tänapäeva merevägedes kasutatakse miiniveeskjaid harva, sest miinide veeskamise võime on paljudel sõjalaevatüüpidel. Miine on vette lastud mitut tüüpi laevadelt, niihästi veeremilaevadelt kui allveelaevadelt. Kuid näiteks USA mereväes ei lasta tänapäeval miine enam üldse laevadelt vette, vaid ainult lennukitelt.

Mitme riigi mereväes on veel tänapäevani miiniveeskjaid. Sellised riigid on näiteks Soome, Rootsi, Norra, Türgi ja Lõuna-Korea. Mõne riigi merevägi on koostanud plaani teiste laevade kiireks ümberkohandamiseks miinide veeskamiseks, kui peaks tekkima sõjaseisukord.

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]