Miiduranna tähtfort

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Miiduranna tähtkants)
Miiduranna tähtfordi varemed
Miiduranna tähtfort (Eesti)
Miiduranna tähtfort
Asendikaart

Miiduranna tähtfort on Tallinna lähedale 1726–1727 Vene võimude poolt rajatud Tallinna kindluse suhtes ettenihutatud kindlustis (tähtfort), mille eesmärk oli eelkõige Tallinna sõjasadama ning selle idapoolse (Aegna-poolse) sissesõidu kaitsmine.

Miiduranna tähtfordi rajamise põhjustas Vene keiser Peeter I surmale 8. veebruaril 1725 järgnenud ootus, et Venemaa sõjaline võimsus Läänemerel ei suurene enam oluliselt. Seepärast tõid Suurbritannia ja Taani 1726. aasta suvel Soome lahele oma laevastikuüksuse. Venemaa vastas sellele jõunäitamisele Tallinna ümbrusesse vanade ettenihutatud rannakindlustiste (Läänepatarei, Idapatarei) korrastamise ja suurendamisega ning uute ehitamisega (Väike-Paljassaare tähtfort ja Naissaare bastionaalfort ning Tsitadell).

Miiduranna tähtforti tugevdati oluliselt keiser Paul I 1796. aasta kaitsekava järgi ning sealsed muldvallid vooderdati kividega. Hiljem pole tähtfort enam sisaldunud Tallinna kaitsekavades ning seda on tasapisi lammutatud.

Tänapäeval on tähtfordist säilinud selle lääne- ja keskosa, ida- ja lõunaosa jääb Miiduranna küla 1990. aastatel rajatud Uus-Miiduranna elamurajooni alla.

Miiduranna tähtfort on alates 18. augustist 1997 Eesti Vabariigi kultuurimälestis nr 8896.[1]

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

Kirjandus[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]