Michael Praed

Allikas: Vikipeedia

Michael Praed (õieti Michael Prince; sündinud 1. aprillil 1960 Berkeleys Inglismaal) on briti teatri- ja filminäitleja.

Elukäik[muuda | muuda lähteteksti]

Haridusteed alustas ta angloameerika algkoolis Ābādānis. Seal sündis ka tema noorem vend Richard. Kaheksa-aastaselt saadeti poiss tagasi Inglismaale, kus ta käis vastumeelselt erilise kasvatussüsteemiga poeglaste internaatkoolis Ida-Sussexis. Sealt edasi suundus ta Eastbourne'i Kolledžisse, kus tõtt-öelda huvitus rohkem tüdrukutest, sportimisest, muusikast ja näitlemisest kui akadeemilisest kraadist. Noorena harrastas Michael innukalt mitut spordiala, muu hulgas mängis jäähokit. Tänu sellele on tal ka hiljem olnud kerge oma head füüsilist vormi hoida.

Näitlejakarjäär[muuda | muuda lähteteksti]

Kolledži järel astus näitlemisest üha enam huvitunud noormees Guildhalli muusika- ja näitekunstikooli ning alustas oma karjääri repertuaariteatris. Peaasjalikult sidus Michael end muusikalide ja rokkooperitega.

1980. aasta juulis mängis ta Jeesust Haymarket Theatre'i lavastuses "Godspell" Leicesteris. Sama aasta sügisel võis teda juba näha Nuffieldi teaterteatris, kus ta mängis tükkides "The Tempest" ja "Leave Him to Heaven". Praedi esimene suurem menu saabus Fredericki rolliga muusikalis "Penzance'i piraadid" West Endi teatris, kus teda nägid ka inglise teleprodutsendid, kes noore mehe ilma igasuguste proovivõteteta loodavasse seiklusseriaali Robin Hoodi rolli võtsid.

"Meie tõlgendus ei sarnanenud ühegi Hollywoodis vändatud magedavõitu klantspildiga," väitis Michael Praed. "See oli palju elulisem ja tõepärasem ning minu kangelane oli sisemiste kahtlustega heitlev inimene." Enne võtete algust tegi Michael Pinewoodi stuudios tugevat trenni, et mõõgavõitluses oma vastastele mitte alla jääda. "Paljudel näitlejail pole aimugi sellest, mis tunne on tõeliste mõõkadega vehelda. Näitlejakoolides küll õpetatakse lavavõitlust, kuid filmides on vaja olla "nagu päris"."

"Robin Hoodi" teise hooaja järel meelitati Praed Broadwayle, kus ta mängis D'Artagnani muusikalis "Kolm musketäri". Vaatamata efektsele laavstusele lõpetati tüki mängimine juba kaheksanda etenduse järel. Michael oli juba otsustanud koju tagasi sõita, kui talle helistas seebiseriaalide tootja Aaron Spelling ja palkas ta oma menusarja "Dünastia" Moldaavia kroonprintsi Michaeli ossa. Tänu kopsakatele honoraridele, mida Praed "Dünastia" eest sai, seadis ta oma uues kodus Los Angelese lähedal sisse helistuudio, kus komponeeris peamiselt ballaade ja rock'n'roll'e. Juba kooliajal rokkbändis esinenud Michael on enda sõnutsi laulukirjutaja, kes paneb suurt rõhku tekstile.

"Dünastia" järel tegi ta kaasa ulmeõudusfilmis "Nightflyers", mis tugines George R. R. Martini samanimelisele romaanile. Mänginud veel mitmes USA kaabeltelevisioonile tehtud põnevusfilmis ja õudusfilmis "Son of Darkness: To Die For II" (1991), lahkus Praed Ameerikast. Ta ühines Iiri teatritrupiga, mängides lavastuses "Carousel" (1991), ning jätkas esinemist West Endi teatris. Suurel ekraanil on Praedi olnud võimalik näha situatsioonikomöödias "Staggered" (1994) ja palgamõrtsukana märulifilmis "Darkness Falls" (1998). Viimasel ajal lööb Michael Praed sageli kaasa telesarjades (külalisesinejana) ja mängib teatrilavadel.[viide?]

Isiklikku[muuda | muuda lähteteksti]

Michael on abielus näitleja Karen Landauga ning neil on poeg Gabriel ja tütar Frankie.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]