Metropolitan Life Insurance Company Tower

Allikas: Vikipeedia
 See artikkel räägib ühest varajasest kõrghoonest; hilisema sarnase nimega ehitise kohta vaata MetLife Building.

Metropolitan Life Insurance Company Tower
Algne Met Life Tower 1911. aastal
Üldandmed
Asukoht  Ameerika Ühendriigid
New York
Koordinaadid 40° 44′ 28″ N, 73° 59′ 15″ W
Kaart

Metropolitan Life Insurance Company Tower, kõnekeeles tuntud ka kui Met Life Tower, on New Yorgi kesklinnas Madison Square'i pargi lähedal Madison Avenue puiestee ja East 23rd Street tänava ääres asuv maamärgilise tähendusega historitsistliku kunstisuuna uusrenessanss-stiilis kõrgehitis. See oli üks varasemaid täiskõrguses pilvelõhkujaid.

Selle projekteeris arhitektuuribüroo Napoleon Lebrun & Sons, kes võttis eeskujuks Campanile di San Marco kellatorni Veneetsias Itaalias. 50-korruselise ja 213,36 meetri kõrguse hoone valmimise järel 1909. aastal oli see kolm aastat, kuni all-linnas Lower Manhattanil asuva kõrghoone Woolworth Building (241,4 m) valmimiseni 1912. aastal, maailma kõrgeim ehitis. Kõrgusrekordi võttis see üle Woolworthi peakontori lähedal asunud kõrghoonelt Singer Building (187 m).

Algne torn oli kaetud Tuckahoe marmoriga, kuid 1964. aasta renoveerimine ajal asendati see tavalise lubjakiviga, mis vahetas voolujoonelise uusrenessansliku ornamentika modernselt tahumatuma ilme vastu välja. Muuhulgas eemaldati paljud algupärased kaunistused. Hoone torniosas asub tänapäeval New York Edition Hoteli 273 numbritoaga luksushotell, alumises osas asuvad kontorid.

29. jaanuaril 1972 kanti see Ameerika Ühendriikide Ajalooliste Paikade Riiklikku Registrisse (National Register of Historic Places). 1978. aastast on see USA Rahvuslik Ajalooline Mälestusmärk (National Historic Landmark).

Pildigalerii[muuda | muuda lähteteksti]

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]