Merkuur (astroloogia)

Allikas: Vikipeedia
Merkuuri astroloogiline sümbol

Merkuur kuulub tänapäeva Lääne astroloogias viie isikliku planeedi hulka.

Merkuur teeb Maalt vaadatuna sodiaagile ringi peale pisut vähem kui aastaga. Ta on Päikesele kõige lähem planeet ja saab horoskoobis asuda kuni 28 kraadi kaugusel Päikesest: kas sellega samas, eelmises või järgmises märgis.

Merkuur valitseb astroloogias ratsionaalset mõtlemist, loogikat, kohanemisvõimet, käteosavust, infovahetust. Merkuuri asend horoskoobis näitab, milline on inimese mälutüüp, kuidas ta õpib, millised on tema suhted kõnelemise ja kirjutamisega, võimalikud õppimisprobleemid ja kohanemisraskused, samuti inimese liikumisharjumusi ja -vajadust.

Merkuur tähistab horoskoobis ka lapsi ja noori, koolikaaslasi, õdesid-vendi ja naabreid.

Merkuur valitseb ka kaubandust ja kaupmehi, vaimse töö tegijaid. Inimkehas valitseb Merkuur häält, hingamiselundeid, käsi, kõne- ja kuulmiselundeid, närvisüsteemi [1].

Merkuur valitseb Kaksikute ja Neitsi märki ning 3. ja 6. astroloogilist maja. Kaksikute ja Neitsi märk kehastavad Merkuuri kaht teineteist täiendavat funktsiooni: Merkuuri Kaksikute pool suudab ühendada infokilde ning siduda omavahel erinevaid elu aspekte, sellal kui Merkuuri Neitsi poolel on võime kõike osadeks lahti võtta ning uurida ja analüüsida üksikuid detaile. [2]

Mütoloogia[muuda | muuda lähteteksti]

Kreeklaste jumal Hermes (roomlaste Mercurius) on Zeusi ja naistitaan Maia poeg. Isa tegi temast varakult oma käskjala, sest poiss oli äärmisel kärme, kaval, sõnaosav ja diplomaatiline. Keegi ei suutnud tema peale pahaseks saada. Tema tähtsaimad atribuudid olid tiivulised sandaalid ja kahe maoga heeroldisau. Eriti austasid teda rändurid, kaupmehed, käsitöölised, mängurid ja vargad.

Hermes ilmutas juba vahetult pärast sündi ebaharilikke võimeid. Ta ehitas kilpkonna kilbist esimese lüüra ja röövis Apolloni karjast viiskümmend veist. Kuna ta ei tahtnud neid Zeusi käsu peale tagasi anda, mängis ta Apollonile lüürat ja pakkus seda vahetuskaubaks. Apollon oli pillist nii vaimustatud, et jäi kaubaga nõusse. Kui Hermes seepeale ka Apollonilt varastatud vibu tagasi andis, said neist lahutamatud sõbrad.

Hermes on leidlikkuse, osavuse ja kavaluse jumal. Ta saatis aga ka surnuid allmaailma, olles ainus, kes tohtis neutraalse isikuna ilma tagajärgedeta sealt taas lahkuda. [3]

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Juhani Nummela. "Astrologian käsikirja", Porvoo, 1989, lk 77
  2. Howard Sasportas "Astrologische Häuser und Aszendenten", Ulm, 1997, lk 267
  3. Astrowiki.de, Merkuur