Mente et Manu

Allikas: Vikipeedia
 See artikkel on TTÜ autasust; TTÜ ajakirja kohta vaata Mente et Manu (ajakiri)

Suur teenetemedal "Mente et Manu" (ladina keeles "mõistuse ja käega") oli Tallinna Tehnikaülikooli kõrgeim autasu, mida anti väljapaistvale isikule, kel on erakordselt suuri teeneid TTÜ ees ja/või kogu Eesti riigi hariduse, teaduse ning kultuuri edendamisel. Suure teenetemedaliga "Mente et Manu" autasustatud isikud kanti TTÜ auraamatusse.[1].

Suur teenetemedal "Mente et Manu" asutati TTÜ nõukogu otsusega 19. septembrist 1989. Esimese medali pälvis Eesti NSV Ülemnõukogu Presiidiumi esimees Arnold Rüütel. Medal nr 2 määrati postuumselt Agu Aarnale, kolmanda medali sai rektor Boris Tamm. Kokku anti välja kuus medalit, neist kaks viimast jagati 1999. aastal.

Medal on lauamedal, mille on kujundanud ja valmistanud metallikunstnik Marje Kerem Kundla.

Kehtivas statuudis "Honoris Causa" (2012) suurt teenetemedalit märgitud ei ole.

Suure teenetemedali kavalerid[muuda | muuda lähteteksti]

Teenetemedal[muuda | muuda lähteteksti]

Mente et Manu nimega on ka veel teinegi medal TTÜ autasude hulgas – suurte teenete eest antav teenetemedal "Mente et Manu". Medal asutati 1978. a veebruaris. Aastatel 1978–1989 anti seda medalit välja 151 korral.

Medali statuuti on mitu korda muudetud. Kuna augustis 2000 muudeti TTÜ nõukogu otsusega TTÜ sümboolika statuut, millega võeti kasutusele uus tunnusgraafika (autor disainer Tiit Jürna), siis peatati rektori 4.09.2000 käskkirjaga nr 124 teenetemedali "Mente et Manu" väljaandmine kuniks valmib uus teenetemedali kavand. Uue kavandi autor on kunstnik Ene Valter.

Alates 2001. aastast kantakse medalisaajad TTÜ auraamatusse.

Statuudis "Honoris Causa" (kehtestatud TTÜ nõukogu 24.01.2012 määrusega nr 4, muudetud TTÜ nõukogu 19.05.2015 määrusega nr 3) on muude punktide seas välja toodud, et teenetemedalit antakse välja 2001. aastast, medalid on nummerdatud ja sellele graveeritakse teenetemedali saaja nimi. Teenetemedal antakse välja ühekordselt ja teenetemedali saaja annab allkirja TTÜ auraamatusse.

Alates 2001. aastast on välja antud 92 teenetemedalit "Mente et Manu".

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]