Meinhard III

Allikas: Vikipeedia

Meinhard III (9. veebruar 1344 – 13. jaanuar 1363), Wittelsbachi dünastia liige, oli Ülem-Baieri hertsog ja Tirooli krahv 1361. aastast kuni oma surmani. Ta oli Baieri hertsogi Ludwig V ja Tirooli krahvinna Margarete poeg ning sellisena ka Meinhardiinide dünastia Tirooli haru viimane esindaja.

Elulugu[muuda | muuda lähteteksti]

Meinhard sündis Landshutis oma Wittelsbachist vanaisa, keiser Ludwig IV valitsemise ajal, kes edestas oma Habsburgist rivaali Friedrich Ilusat. Tema isa Ludwig V, keisri vanem poeg, sai pärast Askania markkrahvide hääbumist 1323. aastal lääniks Brandenburgi markkrahvkonna. Kuid ta keskendus oma Baieri pärandile ja abiellus 1342. aastal Tirooli krahvinna Margaretega, kelle esimene abielu Luksemburgist Johann Heinrichiga ei olnud veel lahutatud. Selle abieluga teenis paar mitte ainult Luksemburgi dünastia viha, vaid ka ekskommunikatsiooni paavst Clemens VI poolt. Kui keiser Ludwig IV 1347. aastal suri, ei olnud tema pojal võimalik keisrikrooni omandada, mis läks Wittelsbachi dünastialt Luksemburgi võsule Karl IV.

Wittelsbachi ja Habsburgi perekondade lähenemise käigus kasvas Ludwigi poeg Meinhard üles Habsburgi õukonnas Viinis ja kui ta jõudis täisikka, abiellus ta 4. septembril 1359 Passaus Austria Margarethega (1346–1366). Margarethe oli tema isa liitlase, Habsburgist Austria hertsogi Albrecht II tütar ja sel korral vabastati tema vanemad ekskommunikatsioonist. Pärast Ludwig V ootamatut surma 1361. aastal hakkas tema 17-aastane poeg valitsema Ülem-Baieris ja Tiroolis, kus teda mõjutas tugevalt Baieri aadel. Meinhard pidi end ka kaitsma oma Wittelsbachist onu, Baieri-Landshuti hertsogi Stephan II, ja tema Pfalzi nõbude rünnakute eest. Ta põgenes Eichstätti vürstliku piiskopi õukonda, oli Münchenis ajutiselt vahi all ja taandus lõpuks oma ema Tirooli kodumaale, arvatavasti Habsburgist Austria hertsogi Rudolf IV abiga.

Meinhard III suri 1363. aastal Tirooli lossis Merano lähedal. Tema varajane surm ajendas ema Margaretet tõrjuma Görzi krahvi Meinhard VI ja Wittelsbachi dünastia tõstatatud pärimisnõudeid, kui ta loovutas Tirooli Austria hertsog Rudolf IV-le. Seetõttu tungis Meinhardi onu Stephan II, järglane Ülem-Baieris, Tirooli, kuid loobus 1369. aastal tohutu rahalise hüvitise eest lõpuks krahvkonnast. Tirooli ühendamine Austriaga oli lõpetatud.

Eelnev
Ludwig ja Margarete
Tirooli krahv
1361–1363
Järgnev
Rudolf
Eelnev
Ludwig V
Ülem-Baieri hertsog
1361–1363
Järgnev
Stephan II