Meie elu parimad aastad

Allikas: Vikipeedia
"Meie elu parimad aastad"
"The Best Years of Our Lives"
Filmiplakat
Žanr draamafilm
sõjafilm
Režissöör William Wyler
Stsenarist Robert E. Sherwood
Operaator Gregg Toland
Helilooja Hugo Friedhofer
Peaosades Myrna Loy
Fredric March
Dana Andrews
Teresa Wright
Virginia Mayo
Harold Russell
Monteerija Daniel Mandell
Produtsent Samuel Goldwyn
Filmistuudio Samuel Goldwyn Productions
Levitaja RKO Radio Pictures
Aasta 1946
Esilinastus 21. november 1946
(New York)
Kestus 172 minutit
Riik Ameerika Ühendriigid
Keel inglise
Eelarve 2,1–3 mln dollarit
Piletitulu 23,7 mln dolllarit
IMDb profiil
Filmiveebi sissekanne

"Meie elu parimad aastad" ("The Best Years of Our Lives"; ka "Glory for Me" ja "Home Again") on 1946. aasta Ameerika Ühendriikide draama- ja sõjafilm, mille lavastas William Wyler ja produtseeris Samuel Goldwyn. Film põhineb MacKinlay Kantori 1945. aastal ilmunud novellil "Glory for Me". Film räägib loo USA armee sõjaväelastest, kes peavad taas kohanema ühiskondliku ja tsiviileluga pärast naasmist teisest maailmasõjast. Stsenaariumi kirjutas Robert E. Sherwood. Peaosades mängivad Myrna Loy, Fredric March, Dana Andrews, Teresa Wright, Virginia Mayo ja Harold Russell.

Teos nomineeriti kaheksale Oscari auhinnale, millest pälvis seitse, k.a parima filmi Oscari.[1] Wyler võitis parima lavastaja, March parima meespeaosatäitja ja Russell parima meeskõrvalosatäitja Oscari.[1] "Meie elu parimad aastad" oli enim piletitulu teeninud film nii USAs kui ka Suurbritannias alates 1939. aasta teosest "Tuulest viidud" ja on kuues enim pileteid müünud film iial Suurbritannias 20 miljoni kinopiletiga. 1989. aastal oli film üks 25 filmist, mis jäädvustati USA Kongressi raamatukogu Riiklikku Filmiregistrisse.[2]

Osatäitjad[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. 1,0 1,1 "The 18th Academy Awards – 1947" (inglise). Ameerika Filmikunsti ja -teaduste Akadeemia. Vaadatud 10. mai 2023.
  2. "ENTERTAINMENT: Film Registry Picks First 25 Movies". Los Angeles Times. Washington, D.C. 19. september 1989. Vaadatud 10. mai 2023.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]