Max Plancki Astrofüüsika Instituut

Allikas: Vikipeedia
Max Plancki Astrofüüsika Instituut Baierimaal Garchingis

Max Plancki Astrofüüsika Instituut (saksa keeles Max-Planck-Institut für Astrophysik; lühend MPA) on Max Plancki Ühingu egiidi all tegutsev teadusuurimisinstituut.

Max Plancki Astrofüüsika Instituut asutati 1991. aastal Saksamaal Baieri liidumaal Garchingis (Müncheni lähistel) asunud Max Plancki Füüsika ja Astrofüüsika Instituudi reorganiseerimise tulemusena.

Instituudis töötab umbes 40 teadurit, kuni 20 külalisteadurit ja umbes 35 doktoranti.

Juhtimine[muuda | muuda lähteteksti]

Astrofüüsika instituuti juhitakse kollegiaalselt. Tegevdirektori ülesandeid täidavad osakondade direktorid järgemööda paariaastaste perioodide kaupa. 2021. aasta seisuga on tegevdirektor Volker Spingler. Varem on direktorina töötanud teiste seas Briti astrofüüsik Simon White ja Venemaa astrofüüsik Rašid Sjunjajev.

Uurimisvaldkonnad[muuda | muuda lähteteksti]

Instituut on spetsialiseerunud astrofüüsikale ja kosmoloogiale. Tegeletakse järgmiste uurimisvaldkondadega: tähtede astrofüüsika, arvutuslik astrofüüsika ja kosmoloogia, galaktikate evolutsioon ja galaktikasüsteemid, kosmilised suureskaalalised struktuurid, gravitatsiooniläätsed, kosmiline mikrolaine-taustkiirgus ning füüsikaline kosmoloogia.[1]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Forschungsgebiete am MPA. mpa-garching.mpg.de

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]