Matemaatiliste sümbolite loend

Allikas: Vikipeedia
Jump to navigation Jump to search
Artiklit tuleb tõlkida ja kohandada!

Siin on valdkondlikult loetletud matemaatilisi sümboleid.


Hulgateooria[muuda | muuda lähteteksti]

Hulga ehitus[muuda | muuda lähteteksti]

Sümbol Rakendus Tähendus Artikkel LaTeX HTML Unicode
tühi hulk tühi hulk \varnothing,
\emptyset
∅ U+2205
hulk, mis koosneb elementidest , jne Hulk (matemaatika), Klass (hulgateooria) \{ \} U+007B/D
elementide hulk või klass , mis rahuldab tingimust \mid U+007C
: U+003A

Operatsioonid hulkadega[muuda | muuda lähteteksti]

Sümbol Rakendus Tähendus Artikkel LaTeX HTML Unicode
hulkade ja ühend Vereinigungsmenge \cup ∪ U+222A
hulkade ja ühisosa Schnittmenge \cap ∩ U+2229
hulkade ja vahe Differenzmenge \setminus U+2216
hulkade ja sümmeetriline vahe Symmetrische Differenz \triangle Δ U+2206
hulkade ja otsekorrutis Kartesisches Produkt \times × U+2A2F
Vereinigung disjunkter Mengen und Disjunkte Vereinigung \dot\cup U+228D
Disjunkte Vereinigung der Mengen und \sqcup U+2294
Komplement der Menge Komplement (Mengenlehre) \mathrm{C} U+2201
\bar U+0305
Potenzmenge der Menge Potenzmenge \mathcal{P} U+1D4AB
\mathfrak{P} U+1D513

Hulkade suhted[muuda | muuda lähteteksti]

Sümbol Rakendus Tähendus Artikkel LaTeX HTML Unicode
ist echte Teilmenge von Teilmenge \subset ⊂ U+2282
\subsetneq U+228A
ist Teilmenge von \subseteq ⊆ U+2286
ist echte Obermenge von Obermenge \supset ⊃ U+2283
\supsetneq U+228B
ist Obermenge von \supseteq ⊇ U+2287
das Element ist in der Menge enthalten Element (Mathematik) \in ∈ U+2208
\ni, \owns ∋ U+220B
das Element ist nicht in der Menge enthalten \notin ∉ U+2209
\not\ni U+220C

Hinweis: Die Symbole und werden nicht einheitlich verwendet und schließen häufig die Gleichheit der beiden Mengen nicht aus. Mall:Siehe auch

Arvude hulgad[muuda | muuda lähteteksti]

Sümbol Rakendus Tähendus Artikkel LaTeX HTML Unicode
Primzahlen Primzahl \mathbb{P} ℙ U+2119
natürliche Zahlen Natürliche Zahl \mathbb{N} ℕ U+2115
ganze Zahlen Ganze Zahl \mathbb{Z} ℤ U+2124
endlicher Körper mit Primzahlcharakteristik Endlicher Körper \mathbb{F} 𝔽 U+1D53D
rationale Zahlen Rationale Zahl \mathbb{Q} ℚ U+211A
irrationale Zahlen (Reelle) irrationale Zahl \mathbb{I} 𝕀 U+1D540
algebraische Zahlen (Komplexe) algebraische Zahl \mathbb{A} 𝔸 U+1D538
transzendente Zahlen Reelle transzendente Zahl \mathbb{T} 𝕋 U+1D54B
reelle Zahlen Reelle Zahl \mathbb{R} ℝ U+211D
hyperreelle Zahlen Hyperreelle Zahl {}^*\mathbb{R} * ℝ U+211D
komplexe Zahlen Komplexe Zahl \mathbb{C} ℂ U+2102
Quaternionen Quaternion \mathbb{H} ℍ U+210D
Oktonionen Oktonion \mathbb{O} U+1D546
Sedenionen Sedenion \mathbb{S} U+1D54A
Funktional-analysis Algebren \mathbb{K} 𝕂 U+1D542

Hulga võimsus[muuda | muuda lähteteksti]

Sümbol Rakendus Tähendus Artikkel LaTeX HTML Unicode
Mächtigkeit (Kardinalität) einer Menge Mächtigkeit (Mathematik) \vert U+007C
\# U+0023
Mächtigkeit des Kontinuums Kontinuum (Mathematik) \mathfrak{c} U+1D520
, , ... Kardinalzahlen Kardinalzahl (Mathematik) \aleph U+2135
, , ... Beth-Zahlen Beth-Funktion \beth U+2136

Aritmeetika[muuda | muuda lähteteksti]

Arvutamine[muuda | muuda lähteteksti]

Sümbol Rakendus Tähendus Artikkel LaTeX HTML Unicode
und werden addiert Addition + U+002B
wird von subtrahiert Subtraktion - − U+2212
U+2052
und werden multipliziert Multiplikation \cdot · U+22C5
\times × U+2A2F
wird durch dividiert Division (Mathematik) : U+003A
/ ⁄ U+2215
\div ÷ U+00F7
\frac U+2044
negative Zahl oder additiv Inverses von Unäres Minus - − U+2212
plus oder minus Plusminuszeichen \pm ± U+00B1
minus oder plus \mp U+2213
der Term wird zuerst ausgewertet Klammer (Zeichen) ( ) U+0028/9
[ ] U+005B/D

Võrdus[muuda | muuda lähteteksti]

Sümbol Rakendus Tähendus Artikkel LaTeX HTML Unicode
ist gleich Gleichung = U+003D
ist nicht gleich Ungleichung \neq ≠ U+2260
ist identisch mit Identitätsgleichung \equiv ≡ U+2261
ist ungefähr gleich Rundung \approx ≈ U+2248
ist proportional zu Proportionalität \sim ∼ U+223C
\propto ∝ U+221D
entspricht Entspricht-Zeichen \widehat{=} U+2259
wird genauso geschätzt wie Präferenzrelation \sim -

Mall:Siehe auch

Võrdlus[muuda | muuda lähteteksti]

Sümbol Rakendus Tähendus Artikkel LaTeX HTML Unicode
ist kleiner als Vergleich (Zahlen) < &lt; U+003C
ist größer als > &gt; U+003E
ist kleiner als oder gleich \le, \leq &le; U+2264
\leqq U+2266
ist größer als oder gleich \ge, \geq &ge; U+2265
\geqq U+2267
ist viel kleiner als \ll U+226A
ist viel größer als \gg U+226B
wird schwach vorgezogen bzw. ist mindestens so gut wie Präferenzrelation \succcurlyeq -
wird schwach vorgezogen bzw. ist mindestens so gut wie \preccurlyeq -
wird gegenüber strikt vorgezogen \succ -
wird gegenüber strikt vorgezogen \prec -


Mall:Siehe auch

Teilbarkeit[muuda | muuda lähteteksti]

Sümbol Rakendus Tähendus Artikkel LaTeX HTML Unicode
teilt Teilbarkeit \mid U+2223
teilt nicht \nmid U+2224
und sind teilerfremd Teilerfremdheit \perp &perp; U+22A5
größter gemeinsamer Teiler von und Größter gemeinsamer Teiler \sqcap U+2293
\wedge U+2227
kleinstes gemeinsames Vielfaches von und Kleinstes gemeinsames Vielfaches \sqcup U+2294
\vee U+2228
und sind kongruent modulo Kongruenz (Zahlentheorie) \equiv &equiv; U+2261

Vahemik[muuda | muuda lähteteksti]

Sümbol Rakendus Tähendus Artikkel LaTeX HTML Unicode
abgeschlossenes Intervall zwischen und Intervall ( )
[ ]
U+0028/9
U+005B/D
offenes Intervall zwischen und
rechts halboffenes Intervall zwischen und
links halboffenes Intervall zwischen und

Elementaarfunktsioon[muuda | muuda lähteteksti]

Sümbol Rakendus Tähendus Artikkel LaTeX HTML Unicode
Betrag von Betragsfunktion \vert U+007C
größte ganze Zahl kleiner oder gleich Gaußklammer [ ] U+005B/D
\lfloor \rfloor &lfloor; &rfloor; U+230A/B
kleinste ganze Zahl größer oder gleich \lceil \rceil &lceil; &rceil; U+2308/9
Wurzel aus Wurzel (Mathematik) \sqrt &radic; U+221A
-te Wurzel aus
Prozent Prozent \% U+0025

Anmerkung: die Potenzfunktion wird nicht durch ein eigenes Symbol, sondern durch Hochstellung des Exponenten dargestellt.

Kompleksarv[muuda | muuda lähteteksti]

Sümbol Rakendus Tähendus Artikkel LaTeX HTML Unicode
Realteil der komplexen Zahl Komplexe Zahl \Re U+211C
Imaginärteil der komplexen Zahl \Im U+2111
Konjugiert komplexe Zahl der Zahl Konjugation (Mathematik) \bar U+0305
\ast &lowast; U+002A
Betrag der komplexen Zahl Betragsfunktion \vert U+007C

Anmerkung: zur Bezeichnung des Real- und Imaginärteils einer komplexen Zahl sind vor allem die Abkürzungen und gebräuchlich.

Matemaatiline konstant[muuda | muuda lähteteksti]

Sümbol Rakendus Tähendus Artikkel LaTeX HTML Unicode
Kreiszahl Kreiszahl \pi &pi; U+03C0
eulersche Zahl Eulersche Zahl e U+0065
goldener Schnitt Goldener Schnitt \varphi &phi; U+03C6
imaginäre Einheit Imaginäre Zahl i U+0069

Siehe auch: mathematische Konstante für Symbole weiterer mathematischer Konstanten.

Matemaatiline analüüs[muuda | muuda lähteteksti]

Jada ja rida[muuda | muuda lähteteksti]

Sümbol Rakendus Tähendus Artikkel LaTeX HTML Unicode
Summe von bis bzw. über alle in der Menge Summe \sum &sum; U+2211
Produkt von bis bzw. über alle in der Menge Produkt (Mathematik) \prod &prod; U+220F
Koprodukt von bis bzw. über alle in der Menge Koprodukt \coprod U+2210
Folge mit den Folgengliedern Folge (Mathematik) ( ) U+0028/9
die Folge konvergiert gegen den Grenzwert Grenzwert (Folge) \to &rarr; U+2192
strebt nach unendlich Unendlichkeit \infty &infin; U+221E

Funktsioon[muuda | muuda lähteteksti]

Sümbol Rakendus Tähendus Artikkel LaTeX HTML Unicode
die Funktion bildet von der Menge in die Menge ab Funktion (Mathematik) \to &rarr; U+2192
die Funktion bildet das Element auf das Element ab \mapsto &mapsto; U+21A6
Funktionswert von für das Element Bild (Mathematik) ( ) U+0028/9
Bild der Menge unter der Funktion
[ ] U+005B/D
Einschränkung der Funktion auf die Menge Einschränkung \vert U+007C
Platzhalter für eine Variable als Argument der Funktion Variable (Mathematik) \cdot &middot; U+22C5
Umkehrfunktion zu Umkehrfunktion -1 U+207B
Urbild der Menge unter der Funktion Urbild (Mathematik)
Verkettung der Funktionen und Komposition (Mathematik) \circ U+2218
Faltung der Funktionen und Faltung (Mathematik) \ast &lowast; U+2217
Fourier-Transformierte der Funktion Fourier-Transformation \hat U+0302

Siehe auch: Symbolische Schreibweisen für Funktionen für weitere Notationsvarianten

Piirväärtus[muuda | muuda lähteteksti]

Sümbol Rakendus Tähendus Artikkel LaTeX HTML Unicode
linksseitiger Grenzwert der Funktion für gegen Grenzwert (Funktion) \uparrow &uarr; U+2191
\nearrow U+2197
beidseitiger Grenzwert der Funktion für gegen \to &rarr; U+2192
rechtsseitiger Grenzwert der Funktion für gegen \searrow U+2198
\downarrow &darr; U+2193
Konvergenz in Wahrscheinlichkeit für gegen Konvergenz (Stochastik) \to &rarr; U+2192
Konvergenz in Distribution für gegen \to &rarr; U+2192
Konvergenz im quadratischen Mittel für gegen \to &rarr; U+2192

Asümptoot[muuda | muuda lähteteksti]

Sümbol Rakendus Tähendus Artikkel LaTeX HTML Unicode
die Funktion ist asymptotisch gleich der Funktion Asymptotische Analyse \sim &sim; U+223C
die Funktion wächst langsamer als Landau-Symbole o U+006F
die Funktion wächst nicht wesentlich schneller als \mathcal{O} U+1D4AA
die Funktion wächst genauso schnell wie \Theta &Theta; U+0398
die Funktion wächst nicht wesentlich langsamer als \Omega &Omega; U+03A9
die Funktion wächst schneller als \omega &omega; U+03C9

Diferentsiaalarvutus[muuda | muuda lähteteksti]

Sümbol Rakendus Tähendus Artikkel LaTeX HTML Unicode
erste bzw. zweite Ableitung der Funktion Differentialrechnung \prime &prime; U+2032
erste bzw. zweite Ableitung von nach der Zeit (in der Physik) \dot, \ddot U+0307
-te Ableitung der Funktion ( ) U+0028/9
Ableitung der Funktion nach \mathrm{d} U+0064
totales Differential der Funktion Totales Differential
partielle Ableitung der Funktion nach Partielle Ableitung \partial &part; U+2202

Mall:Siehe auch

Integraal[muuda | muuda lähteteksti]

Sümbol Rakendus Tähendus Artikkel LaTeX HTML Unicode
, bestimmtes Integral zwischen und bzw. über das Gebiet Integralrechnung \int &int; U+222B
Integral über die Kurve Kurvenintegral \oint U+222E
Integral über die Fläche Oberflächenintegral \iint U+222C
Integral über das Volumen Volumenintegral \iiint U+222D

Mall:Siehe auch

Vektoranalüüs[muuda | muuda lähteteksti]

Sümbol Rakendus Tähendus Artikkel LaTeX HTML Unicode
Gradient der Funktion Gradient (Mathematik) \nabla &nabla; U+2207
Divergenz des Vektorfelds Divergenz eines Vektorfeldes
Rotation des Vektorfelds Rotation eines Vektorfeldes
Laplace-Operator der Funktion Laplace-Operator \Delta &Delta; U+2206
D’Alembert-Operator der Funktion D’Alembert-Operator \square U+25A1

Topoloogia[muuda | muuda lähteteksti]

Sümbol Rakendus Tähendus Artikkel LaTeX HTML Unicode
Rand der Menge Rand (Topologie) \partial &part; U+2202
Inneres der Menge Innerer Punkt \circ &deg; U+02DA
Abschluss der Menge Abschluss (Topologie) \bar U+0305
Punktierte Umgebung des Punkts Punktierte Umgebung \dot U+0307

Funktsionaalanalüüs[muuda | muuda lähteteksti]

Sümbol Rakendus Tähendus Artikkel LaTeX HTML Unicode
topologischer Dualraum des topologischen Vektorraums Topologischer Dualraum \prime &prime; U+2032
Bidualraum des normierten Vektorraums Bidualraum
Vervollständigung des metrischen Raums Vollständiger Raum \hat U+0302
Einbettung des topologischen Raums in den Raum Einbettung (Mathematik) \hookrightarrow U+21AA
Adjungierter Operator des linearen Operators Adjungierter Operator \ast &lowast; U+002A

Maßtheorie[muuda | muuda lähteteksti]

Sümbol Rakendus Tähendus Artikkel LaTeX HTML Unicode
Das Maß ist absolut stetig bezüglich Absolut stetiges Maß \ll U+226A
Das Maß ist singulär bezüglich Singuläres Maß \perp U+22A5
Die kleinste -Algebra, welche enthält σ-Algebra \sigma U+03A3
Das kleinste Dynkin-System, welches enthält Dynkin-System \delta U+0394

Lineaaralgebra ja geomeetria[muuda | muuda lähteteksti]

Elementaargeomeetria[muuda | muuda lähteteksti]

Sümbol Rakendus Tähendus Artikkel LaTeX HTML Unicode
Strecke zwischen den Punkten und Strecke (Geometrie) [ ] U+005B/D
Länge der Strecke zwischen den Punkten und \vert U+007C
\overline U+0305
Verbindungsvektor der Punkte und Vektor \vec U+20D7
Verbindungsgerade der Punkte und Verbindungsgerade ( ) U+0028/9
Winkel mit den Schenkeln und Winkel \angle &ang; U+2220
Dreieck mit den Eckpunkten , und Dreieck \triangle U+25B3
Viereck mit den Eckpunkten , , und Viereck \square U+25A1
die Geraden und sind parallel zueinander Parallelität (Geometrie) \parallel U+2225
die Geraden und sind nicht parallel zueinander \nparallel U+2226
die Geraden und sind orthogonal zueinander Orthogonalität \perp &perp; U+22A5

Vektor ja maatriks[muuda | muuda lähteteksti]

Symbol Interpretation Artikkel LaTeX
Zeilenvektor bestehend aus den Elementen bis Vektor \begin{pmatrix}
...
\end{pmatrix}

oder

\left(
\begin{array}{...}
...
\end{array}
\right)
Spaltenvektor bestehend aus den Elementen bis
Matrix bestehend aus den Elementen bis Matrix (Mathematik)

Vektorarvutus[muuda | muuda lähteteksti]

Sümbol Rakendus Tähendus Artikkel LaTeX HTML Unicode
Skalarprodukt der Vektoren und Skalarprodukt \cdot &middot; U+22C5
( ) U+0028/9

\langle \rangle &lang; &rang; U+27E8/9
Kreuzprodukt (Vektorprodukt) der Vektoren und Kreuzprodukt \times &times; U+2A2F
[ ] U+005B/D
Spatprodukt der Vektoren , und Spatprodukt ( ) U+0028/9
dyadisches Produkt der Vektoren und Dyadisches Produkt \otimes &otimes; U+2297
Dachprodukt der Vektoren und Dachprodukt \wedge U+2227
Betrag des Vektors Vektor \vert U+007C
Norm des Vektors Vektornorm \Vert, \| U+2016
Einheitsvektor zum Vektor Einheitsvektor \hat U+0302

Maatriksarvutus[muuda | muuda lähteteksti]

Sümbol Rakendus Tähendus Artikkel LaTeX HTML Unicode
Produkt der Matrizen und Matrizenmultiplikation \cdot &middot; U+22C5
Frobenius-Skalarprodukt der Matrizen und (in der Physik) Frobenius-Skalarprodukt \colon U+003A
Hadamard-Produkt der Matrizen und Hadamard-Produkt \circ U+2218
Kronecker-Produkt der Matrizen und Kronecker-Produkt \otimes &otimes; U+2297
transponierte Matrix der Matrix Transponierte Matrix T U+0054
adjungierte Matrix der Matrix Adjungierte Matrix H U+0048
\ast &lowast; U+002A
\dagger &dagger; U+2020
inverse Matrix der Matrix Inverse Matrix -1 U+207B
Moore-Penrose-Inverse der Matrix Pseudoinverse + U+002B
Determinante der Matrix Determinante (Mathematik) \vert U+007C
Norm der Matrix Matrixnorm \Vert, \| U+2016

Vektorruum[muuda | muuda lähteteksti]

Sümbol Rakendus Tähendus Artikkel LaTeX HTML Unicode
Summe der Vektorräume und Direkte Summe + U+002B
direkte Summe der Vektorräume und \oplus &oplus; U+2295
direktes Produkt der Vektorräume und Direktes Produkt \times &times; U+2A2F
Tensorprodukt der Vektorräume und Tensorprodukt \otimes &otimes; U+2297
Faktorraum des Vektorraums nach dem Untervektorraum Faktorraum / &frasl; U+002F
orthogonales Komplement des Untervektorraums Orthogonales Komplement \perp &perp; U+27C2
Dualraum des Vektorraums Dualraum \ast &lowast; U+002A
Annihilatorraum der Menge von Vektoren Annihilator (Mathematik) 0 U+0030
lineare Hülle der Menge von Vektoren Lineare Hülle \langle \rangle &lang; &rang; U+27E8/9

Algebra[muuda | muuda lähteteksti]

Seos[muuda | muuda lähteteksti]

Sümbol Rakendus Tähendus Artikkel LaTeX HTML Unicode
Komposition der Relationen und Komposition (Mathematik) \circ U+2218
Verknüpfung der Elemente und (allgemein) Verknüpfung (Mathematik)
\bullet &bull; U+2219
\ast &lowast; U+2217
Ordnungsrelation zwischen den Elementen und Ordnungsrelation \leq &le; U+2264
das Element ist Vorgänger des Elements Nachfolger (Mathematik) \prec U+227A
das Element ist Nachfolger des Elements \succ U+227B
Äquivalenzrelation zwischen den Elementen und Äquivalenzrelation \sim &sim; U+223C
Äquivalenzklasse des Elements Äquivalenzklasse [ ] U+005B/D
Faktormenge der Menge nach der Äquivalenzrelation Faktormenge (Mathematik) / &frasl; U+002F
Umkehrrelation der Relation Umkehrrelation -1 U+207B
Transitive Hülle der Relation Transitive Hülle (Relation) + U+002B
Reflexiv-transitive Hülle der Relation \ast &lowast; U+002A

Rühm[muuda | muuda lähteteksti]

Sümbol Rakendus Tähendus Artikkel LaTeX HTML Unicode
die Gruppen und sind isomorph Gruppenisomorphismus \simeq U+2243
\cong &cong; U+2245
Direktes Produkt der Gruppen und Direktes Produkt \times &times; U+2A2F
Semidirektes Produkt der Gruppen und Semidirektes Produkt \rtimes U+22CA
Kranzprodukt der Gruppen und Kranzprodukt \wr U+2240
ist eine Untergruppe der Gruppe Untergruppe \leq &le; U+2264
ist eine echte Untergruppe der Gruppe \lt &lt; U+003C
ist ein Normalteiler der Gruppe Normalteiler \vartriangleleft U+22B2
Faktorgruppe der Gruppe nach dem Normalteiler Faktorgruppe / &frasl; U+002F
Index der Untergruppe in der Gruppe Index (Gruppentheorie) \colon U+003A
Untergruppe, die durch die Menge erzeugt wird Erzeuger (Algebra) \langle \rangle &lang; &rang; U+27E8/9
Konjugation der Gruppenelemente und Konjugation (Gruppentheorie) ( ) U+0028/9
Kommutator der Gruppenelemente und Kommutator (Mathematik) [ ] U+005B/D

Korpus[muuda | muuda lähteteksti]

Sümbol Rakendus Tähendus Artikkel LaTeX HTML Unicode
Erweiterung des Körpers über den Körper Körpererweiterung / &frasl; U+002F
\mid U+007C
\colon U+003A
Grad der Körpererweiterung über Erweiterungsgrad
Algebraischer Abschluss des Körpers Algebraischer Abschluss \overline U+0305
Körper der reellen oder komplexen Zahlen Körper (Algebra) \mathbb{K} U+1D542
endlicher Körper Endlicher Körper \mathbb{F} U+1D53D

Ring[muuda | muuda lähteteksti]

Sümbol Rakendus Tähendus Artikkel LaTeX HTML Unicode
Einheitengruppe des Rings Einheitengruppe \ast &lowast; U+2217
\times &times; U+2A2F
ist ein Ideal des Rings Ideal (Ringtheorie) \vartriangleleft U+22B2
Faktorring des Rings nach dem Ideal Faktorring / &frasl; U+002F
Polynomring über dem Ring mit der Variablen Polynomring [ ] U+005B/D

Stohhastika[muuda | muuda lähteteksti]

Kombinatoorika[muuda | muuda lähteteksti]

Sümbol Rakendus Tähendus Artikkel LaTeX HTML Unicode
Zahl der Permutationen von Elementen Fakultät ! U+0021
Zahl der fixpunktfreien Permutationen von Elementen Subfakultät
Zahl der echt involutorischen Permutationen ( ungerade) Doppelfakultät
Zahl der Kombinationen ohne Wiederholung von aus Elementen Binomialkoeffizient \binom U+0028/9
Zahl der Anordnungen von verschiedenen Elementen Multinomialkoeffizient
Zahl der Kombinationen mit Wiederholung von aus Elementen Multimenge U+0028/9
Steigende Faktorielle ab mit Faktoren Fallende und steigende Faktorielle \overline U+0305
Fallende Faktorielle ab mit Faktoren \underline U+0332
Produkt der Primzahlen kleiner oder gleich Primorial \# U+0023

Tõenäosus[muuda | muuda lähteteksti]

Sümbol Rakendus Tähendus Artikkel LaTeX HTML Unicode
Wahrscheinlichkeit des Ereignisses Wahrscheinlichkeitsmaß P U+2119
Wahrscheinlichkeit von unter der Voraussetzung Bedingte Wahrscheinlichkeit \mid U+007C
Erwartungswert der Zufallsvariable bedingt durch Erwartungswert - U+1D53C U+223C
Erwartungswert der Zufallsvariable - U+1D53C
Varianz der Zufallsvariable Varianz (Stochastik) - -
Standardabweichung der Zufallsvariable Standardabweichung (Wahrscheinlichkeitstheorie) - -
Kovarianz der Zufallsvariablen und Kovarianz (Stochastik)
Korrelation der Zufallsvariablen und Korrelationskoeffizient \rho &rho; U+03C1
Quadrat der Korrelation zwischen den Zufallsvariablen und Bestimmtheitsmaß \rho &rho; U+03C1
die Zufallsvariable folgt der Verteilung Wahrscheinlichkeitsverteilung \sim &sim; U+223C
die Zufallsvariable folgt nicht der Verteilung \approx &asymp; U+2241
die Zufallsvariable folgt fast sicher der Verteilung \approx &asymp; U+2248
die Zufallsvariable folgt approximativ der Verteilung \approx &asymp; U+2248
die Zufallsvariable folgt unter der Nullhypothese der Verteilung \sim &sim; U+223C
die Zufallsvariablen und sind stochastisch unabhängig Stochastisch unabhängige Zufallsvariablen - - -

Anmerkung: für die Operatoren existieren einige Notationsvarianten; statt runder Klammern werden häufig auch eckige Klammern verwendet.

Statistika[muuda | muuda lähteteksti]

Sümbol Rakendus Tähendus Artikkel LaTeX HTML Unicode
Median der Werte Median \tilde U+0303
Stichprobenmittelwert der Zufallsvariablen Mittelwert \bar U+0305
Mittelwert der Werte Mittelwert \bar U+0305
Mittelwert aller Werte einer Funktion (in der Physik) \langle \rangle &lang; &rang; U+27E8/9
Schätzwert für den Parameter Schätzfunktion \hat U+0302

Matemaatiline loogika[muuda | muuda lähteteksti]

Definitsioon[muuda | muuda lähteteksti]

Sümbol Rakendus Tähendus Artikkel LaTeX HTML Unicode
wird per Definition gleich gesetzt Definition : U+003A
wird per Definition gleichwertig zu gesetzt

Konnektor[muuda | muuda lähteteksti]

Sümbol Rakendus Tähendus Artikkel LaTeX HTML Unicode
Aussage und Aussage Konjunktion (Logik) \land &and; U+2227
Aussage oder Aussage (oder beide) Disjunktion \lor &or; U+2228
Aussage folgt aus Aussage und umgekehrt Logische Äquivalenz \Leftrightarrow &hArr; U+21D4
\leftrightarrow &harr; U+2194
aus Aussage folgt Aussage Implikation \Rightarrow &rArr; U+21D2
\rightarrow &rarr; U+2192
entweder Aussage oder Aussage Kontravalenz \oplus &oplus; U+2295
\veebar U+22BB
\dot\lor U+2A52
nicht Aussage Negation \lnot &not; U+00AC
\bar U+0305

Mall:Siehe auch

Kvantifikatsioon[muuda | muuda lähteteksti]

Sümbol Rakendus Tähendus Artikkel LaTeX HTML Unicode
für alle Elemente Allquantor \forall &forall; U+2200
\bigwedge U+22C0
es existiert mindestens ein Element Existenzquantor \exists &exist; U+2203
\bigvee U+22C1
es existiert genau ein Element Anzahlquantor \exists! &exist; U+2203
\dot\bigvee U+2A52
es existiert kein Element Existenzquantor \nexists U+2204

Deduktsioon[muuda | muuda lähteteksti]

Sümbol Rakendus Tähendus Artikkel LaTeX HTML Unicode
Aussage ist syntaktisch aus Aussage ableitbar Ableitbarkeitsrelation \vdash U+22A2
Aussage folgt semantisch aus Aussage Schlussfolgerung \models, \vDash U+22A8
Aussage ist allgemeingültig Tautologie (Logik)
\top U+22A4
Aussage ist widersprüchlich Kontradiktion \bot &perp; U+22A5
Aussage ist wahr, daher ist auch Aussage wahr Ableitung (Logik) \therefore U+2234
Aussage ist wahr, denn auch Aussage ist wahr \because U+2235
Widerspruch Widerspruchsbeweis \lightning U+21AF
Ende des Beweises quod erat demonstrandum \blacksquare U+220E
\Box U+25A1

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Literatur[muuda | muuda lähteteksti]

Weblinks[muuda | muuda lähteteksti]

! Mathematische Symbole Mathematik/