Mary Henrietta Stuart

Allikas: Vikipeedia
Mary Henrietta Stuart (detail Anthonis van Dycki maalist), 1641

Mary, kuninglik printsess, Oranje vürstinna, Nassau krahvinna (Mary Henrietta; 4. november 163124. detsember 1660) oli Charles I ja Henrietta Maria tütar. Mary oli abielus Oranje vürst Willem II-ga ja Oranje vürsti ning oli Inglise kuninga William III ema. Mary Stuart või Oranje Mary, nagu teda kutsuti, oli esimene Inglismaa monarhi tütar, kes kandis tiitlit "kuninglik printsess".

Lapsepõlv[muuda | muuda lähteteksti]

Mary sündis St Jamesi palees Londonis. 1642. aastal andis Charles I tütrele kuningliku printsessi tiitli, algatades seeläbi traditsiooni, et Inglismaa monarhi vanim tütar kannab kuningliku printsessi tiitlit.

Abielu ja lapsed[muuda | muuda lähteteksti]

Esimesed abikaasakandidaadid olid Hispaania kuninga Felipe IV poeg ja Mary nõbu, päruspfaltskrahv Karl Ludwig, kuid Mary kihlati hoopis Oranje prints Willemiga.

2. mail 1641 abiellusid Mary ja Willem Whitehalli palee kuninglikus kabelis. Järgmisel aastal sõitis Mary koos emaga Hollandisse ning 1644. aastal hakkas osalema avalikus elus ja täitma ametlikke kohustusi.

Poeg:

Hilisemad aastad[muuda | muuda lähteteksti]

Märtsis 1647 sai Mary abikaasast Ühendatud Provintside asehaldur. Novembris 1650, kohe pärast katset vangistada Amsterdamis asunud oponente, suri ta rõugetesse. Nende ainus poeg sündis mõned päevad hiljem. Leskprintsess Mary oli kohustatud jagama poja hooldusõigust oma ämma Ameliaga ja Brandenburgi kuurvürst Friedrich Wilhelmiga.

Mary oli hollandlaste seas ebapopulaarne, kuna ta avaldas suurt poolehoidu Stuartidele ja oli külalislahke oma eksiilis asuvate vendade Charles II ja Yorki hertsogi vastu. Lõpuks keelati tal nendega kohtumine. Aastail 16541657 viibis Mary enamuse ajast väljaspool Hollandit. 1657. aastal sai tast oma poja asemel regent, kuid tema nõrk positsioon sundis teda abi paluma Louis XIV-lt. Prantsuse kuningas vastas abipalvele Oranje vallutamisega.

Charles II ajal toimunud Stuartide restauratsioon tugevdas tunduvalt Mary ja ta poja positsiooni.

Surm[muuda | muuda lähteteksti]

1660. aastal naasis Mary Inglismaale, kus ta sama aasta jõululaupäeval rõugetesse suri. Mary maeti Westminster Abbeysse Londonis.