Marie Louise Coleiro Preca

Allikas: Vikipeedia
Marie Louise Coleiro Preca (2017)

Marie Louise Coleiro Preca (sündinud 7. detsembril 1958 Qormis) on Malta poliitik, kes oli 4. aprillist 2014[1] kuni 4. aprillini 2019 Malta president.

Elulugu[muuda | muuda lähteteksti]

Coleiro Preca on lõpetanud Malta Ülikooli õigusteaduse ja humanitaarteaduste alal ning sai notari diplomi.

Õpingute ajal asus ta oma erialal tööle ning astus Tööparteisse. Ta oli algul partei rahvusliku täitevorgani liige ja abisekretär. Aastatel 1982–1991 oli ta partei peasekretär. Samal ajal oli ta sotsialistliku noorsoo rahvusliku ümarlaua liige, partei naistesektsiooni esimees, Guze Ellul Merceri Fondi asutajaliige ning partei nädalalehe Il-Helsien toimetaja.

24. oktoobrist 1998 on ta olnud Esindajatekoja liige; ta valiti 2003, 2008 ja 2013 tagasi.[2] Parlamendis tegeles ta sotsiaalpoliitika, turismi ja tervishoiuga, kuulus alalisse sotsiaalkomisjoni, rahvuslikku maksumoraali komisjoni ja delegatsiooni Euroopa Nõukogus.

Ta oli ka telekommunikatsiooniettevõtte Maltacom plc (praegu GO p.l.c.) nõukogu liige.

2013. aastast kuni presidendiks saamiseni oli ta Malta perekonna- ja sotsiaalse ühtekuuluvuse minister.

1. märtsil 2014 andis ta nõusoleku kandideerida presidendiks. Malta peaminister Joseph Muscat teatas 4. märtsil tema nimetamisest presidendikandidaadiks. 1. aprillil nimetas Esindajatekoda ta presidendiks. 4. aprillil vannutati ta ametisse.[3] Ta vahetas välja George Abela.[4] Ta on riigi üheksas president, seni noorim president (ametisse astudes 55-aastane) ja teine naispresident (esimene oli Agatha Barbara).[5]

Tunnustus[muuda | muuda lähteteksti]

Isiklikku[muuda | muuda lähteteksti]

Coleiro Preca on abielus Edgar Precaga. Neil on tütar Angie.

Coleiro Preca on katoliiklane.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

Eelnev
George Abela
Malta president
20142019
Järgnev
George Vella