Margarita Simonjan

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Margarita Simonyan)
Margarita Simonjan
Margarita Simonyan 2017
Sünninimi Margarita Simonjan
Sünniaeg 6. aprillil 1980
Krasnodar
Rahvus armeenlanna, Venemaa kodakondsus

Margarita Simonjan (vene keeles Маргарита Симоновна Симоньян; sündinud 6. aprillil 1980 Krasnodaris) on armeenia päritolu Venemaa ajakirjanik. Ta on 31. detsembrist 2013 telekanali Russia Today ja uudisteagentuuri Rossija Segodnja peatoimetaja.

Margarita Simonjan sündis 1980. aastal Lõuna-Venemaal Krasnodaris armeenlastest vanemate tütrena. Mõlema vanema suguvõsa pärineb Osmanite riigist tulnud põgenikest: isapoolne suguvõsa on pärit Trabzonist, 1915. aastal armeenlaste genotsiidi ajal põgeneti Krimmi; ema on sündinud Sotšis, emapoolne suguvõsa on 19. sajandil Osmanite riigist välja rännanud.

Simonjan kasvas üles töölisklassi perekonnas, tehes juba varakult kooli kõrvalt tööd. Isa parandas külmikuid, ema oli kodune. Majas, kus pere elas, polnud ei kütet ega veevärki, maja ainukeses käimlas, mida kasutasid kõik maja elanikud, oli lihtsalt auk põrandas. Teismelisena õppis ta ühe õppeaasta vahetusõpilasena USAs New Hampshire'is. Venemaa 1998. aasta suure majanduskriisi ajal läks ta 18-aastaselt Kubani ülikooli ajakirjandustudengina tööle kohalikku Krasnodari krai televisiooni, kus sai algul 20 dollarit kuus palka. 19-aastaselt läks ta kohaliku televisiooni reporterina kajastama teist Tšetšeenia sõda, mis toimus samas kõrvalregioonis.[1]

2002. aastal sai ülevenemaalise riikliku telekanali Rossija-1 Krasnodari korrespondendiks, kellena kajastas 2004. aasta Beslani pantvangikriisi ja oli esimeste sinna jõudnud ajakirjanike seas. Pärast Beslani sündmusi suundus Simonjan Rossija-1 korrespondendiks Moskvasse, kajastades seal Venemaa presidendi tegevust. Sellisesse ametisse võetakse Venemaa presidendile kõige lojaalsemaid inimesi.[2] 2005. aastal nimetati ta vastloodud telekanali Russia Today peatoimetajaks. 2013. aasta detsembris nimetati ta lisaks vastloodud Venemaa riikliku uudisteagentuuri Rossija Segodnja peatoimetajaks.

Isiklikku[muuda | muuda lähteteksti]

Tema abikaasa on armeenia päritolu Venemaa filmirežissöör Tigran Keosajan, neil on kaks tütart ja poeg.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "Lunch with the FT: Kremlin media star Margarita Simonyan". Financial Times.
  2. https://archives.cjr.org/feature/what_is_russia_today.php?page=all&print=true
14. aprillil 2010

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]