Manuel Castells

Allikas: Vikipeedia
Manuel Castells
Sünniaeg 9. veebruar 1942 (82-aastane)
Töökoht
Autasud Püha Jüri rist, Balzani auhind, Barcelona Autonoomse Ülikooli audoktor
Veebisait http://www.manuelcastells.info
Manuel Castells, 2017

Manuel Castells (sündinud 9. veebruaril 1942) on Hispaania sotsioloog, kes on tegelenud peamiselt linnasotsioloogia, infoühiskonna ja kommunikatsiooniteooriaga.

Castells sündis 1942. aastal Albacete provintsis Hellíni väikelinnas.

Ta lõpetas keskkooli Barcelonas ning astus 16-aastaselt Barcelona ülikooli, kus õppis õigusteadust ja majandust. Osales Franco vastases üliõpilasliikumises ning oli sunnitud pärast kolmeaastast õppimist (kursus kestis 5 aastat) poliitilise pagulasena (arreteerimist ja piinamist vältides) Pariisi minema.

Ta õpetas aastatel 1967–1979 Pariisi ülikoolis, algul Nanterre'is ning 1970. aastast õppeasutuses École des hautes études en sciences sociales. Valiti 1979 sotsioloogia professoriks ja linna- ja regionaalse planeerimise professoriks California ülikoolis Berkeleys. Sai 2001. aastal ka uurimisprofessoriks Kataloonia Vabas Ülikoolis Barcelonas.

Castells keskendus algul uue linnasotsioloogia arendamisele, pannes erilist rõhku sotsiaalsete liikumiste rollile linnamaastiku teisendamisel üle maailma. Hiljem tema uurimisala laienes, kulmineerides triloogias "Information Age" ("Infoajastu"; 1996–1998).

Castells vaatleb kolme põhimõõdet: tootmist, võimu ja kogemust. Sotsiaalse dünaamika allikateks, mis on üksteisele taandumatud, on majanduse organisatsioon, riigi ja selle institutsioonide organisatsioon ning nende viiside organisatsioon, kuidas inimesed oma elus kollektiivse tegevuse läbi tähendust toodavad.

Triloogias ta väidab, et "meie ühiskonnad struktureeruvad üha enam Võrgu ja Mina bipolaarse opositsiooni ümber" (1996, lk 3). Võrk tähendab uusi, võrgustatud organisatsioonivorme; Mina tähendab mitmesuguseid praktikaid, mille abil inimesed püüavad taaskinnitada identiteeti ja tähendust kiire muutumise maastikul.

Manuel Castells on kirjutanud üle 20 raamatu.

Tunnustus[muuda | muuda lähteteksti]

Teosed[muuda | muuda lähteteksti]

  • The City and the Grassroots: A Cross-cultural Theory of Urban Social Movements (Linn ja rohujuured: Linna sotsiaalsete liikumiste kultuuridevaheline teooria; 1983; Berkeley)
  • The Informational City: Information Technology, Economic Restructuring, and the Urban Regional Process (Infolinn: Infotehnoloogia, majanduslik ümberstruktureerumine ja linna regionaalsed protsessid; 1989; Oxford, Cambridge (Massachusetts))
  • The Rise of the Network Society (Infoühiskonna tekkimine). The Information Age: Economy, Society and Culture (Infoajastu: Majandus, ühiskond ja kultuur), kd I (1996; Oxford, Cambridge (Massachusetts))
  • The Power of Identity. The Information Age: Economy, Society and Culture (Infoajastu: Majandus, ühiskond ja kultuur), kd II (1997; Oxford, Cambridge (Massachusetts))
  • The End of the Millennium (Aastatuhande lõpp). The Information Age: Economy, Society and Culture (Infoajastu: Majandus, ühiskond ja kultuur), kd III (1998; Oxford, Cambridge (Massachusetts))
  • Internet Galaxy: Reflections on the Internet, Business and Society (Internetigalaktika: Mõtisklusi internetist, ärist ja ühiskonnast; 2001; Oxford)
  • Artikkel raamatus: Pekka Himanen.The Hacker Ethic and the Spirit of the Information Age (2001). Raamat eesti keeles: Pekka Himanen. "Häkkerieetika ja informatsiooniajastu vaim." Inglise keelest tõlkinud Kalle Kurg. Tallinn, Kunst 2003. ISBN 9949407001
  • Manuel Castells ja Pekka Himanen. The Information Society and the Welfare State: The Finnish Model (Infoühiskond ja heaoluriik: Soome mudel; 2002; Oxford)

Isiklikku[muuda | muuda lähteteksti]

Manuel Castells on abielus Emma Kiselyovaga. Tal on üks tütar ja üks võõrastütar.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]