Pissiv poiss

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Manneken Pis)

"Pissiv poiss" (Manneken Pis) on purskkaev Brüsselis, üks Brüsseli tähtsamaid vaatamisväärsusi.

Purskkaev asub tänavaristil, kus kohtuvad Rue de l'Étuve/Stoofstraat ja Rue du Chêne/Eikstraat. Selle leidmiseks tuleb keskväljakul mööduda vasakult raekojast ning minna mõnisada meetrit edela suunas piki Rue Charles Bulsi tänavat.

Purskkaevuks olev 61 cm kõrgune pronkskuju kujutab alasti poissi, kes urineerib purskkaevubasseini. Kuju valmistas 1619. aastal Brüsseli skulptor Hieronimus Duquesnoy. Kuju on korduvalt varastatud, praegu nähtav on 1965. aastal valmistatud koopia. Originaali hoitakse keskväljakuäärses Maison du Roi/Broodhuisi hoones.

Alates 16. oktoobrist 1975 on see kultuurimälestisena kaitse all.[1]

"Pissiva poisi" ja selle valmistamisega on seotud mitu legendi.

Alates 1987. aastast on Brüsselis "Pissiva poisi" eeskujul ka purskkaev "Pissiv tüdruk".

Riietamine[muuda | muuda lähteteksti]

Skulptuuri riietatakse mitu korda nädalas erinevatesse kostüümidesse vastavalt ettevalmistatud kavale, mis on välja pandud ka skulptuuri kõrvale. Garderoob koosneb mitmesajast kostüümist, paljusid neist on võimalik vaadata püsinäitusel linnamuuseumis. Vanim väljapandud kostüüm on pärit 17. sajandist. Riietamist korraldab mittetulundusühing The Friends of Manneken-Pis, mis võtab igal aastal vastu sadu ettepanekuid kuju rõivastamiseks ning valib neist välja vähesed, mis teostatakse. Riietamistseremoonia viiakse läbi pidulikus meeleolus, tihti koos muusikaga. Paljud kostüümid kujutavad Brüsselit külastavate erinevast rahvusest turistide rahvarõivad, kuid on ka mitmete ametite ja elukutsete tööriietusi.

2006. aastal riietati skulptuur Eesti Vabariigi 88. sünnipäeva auks eesti rahvariietesse.[2] Eesti rahvariideid kandis skulptuuri poiss ka 2008. aastal.[3]

2010. aasta veebruaris riietati kuju setu rahvarõivastesse.[4]

Pildid[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]