Mamoru Hosoda

Allikas: Vikipeedia
Mamoru Hosoda
Sünniaeg 19. september 1967 (56-aastane)
Kodakondsus Jaapan

Mamoru Hosoda (jaapani keeles 細田 守 Hosoda Mamoru; sündinud 19. septembril 1967) on jaapani filmilavastaja ja animaator.

Hosoda alustas kunstiõpinguid Kanazawa kunstikolledžis, kus spetsialiseerus õlimaalile. Lõpetades alustas Hosoda tööd animaatorina Toei animatsioonfilmistuudios, kuigi oli kandideerinud tööpostile ka Ghibli stuudios, kust oli saanud tunnustava äraütlemise Hayao Miyazakilt, kelle varastest teostest nagu "Lupin III ja Cagliostro loss" oli ta inspireeritud.

Avalikkuse tähelepanu pälvis Hosoda tööga "Digimoni"-filmide režissöörina 1999-2000. Hosoda pidi olema "Howli liikuva kindluse" režissöör Ghiblis, kuid lahkus kunstiliste erimeelsuste tõttu stuudioga. Hosoda naasis Toei stuudiosse, kuid lahkus sealt peagi Madhouse'i, kus lõi ülemaailmse tuntuse toonud filmid "Tüdruk, kes hüppas läbi aja" ja "Suvesõjad". Seejärel lõi Hosoda oma Chizu stuudio, mis koostöös Madhouse'iga tootis filmi "Hundilapsed Ame ja Yuki". Edasised filmid on Hosoda teinud juba oma stuudio alt.

Hosoda on pärast Ghibli stuudiost lahkumist jäänud kriitiliseks selle stuudio kunstiliste põhimõtete suhtes ja süüdistanud Miyazakit selles, et too esitab ühiskonda ja selle probleeme ilustatult, sealjuures heroiseerides naisosatäitjaid ning kujutades neid ebainimlikult puhaste ja vooruslikena.[1]

Filmograafia[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "Hosoda: 'Japanese anime has problem with women and girls'". France24. 15. juuli 2021. Vaadatud 30. juuli 2021.
  2. "Hundilapsed Ame ja Yuki". Kino Artis.
  3. "Poiss ja koletis". Kino Sõprus.
  4. "Mirai tulevikust". Kino Artis.