Malvina Reynolds

Allikas: Vikipeedia

Malvina Reynolds (neiupõlvenimega Malvina Milder; 23. august 1900 San Francisco, California, USA17. märts 1978) oli juudi päritolu Ameerika Ühendriikide folk- ja bluusimuusik ning poliitiline aktivist, keda tunti eelkõige tema kirjutatud laulude "Väiksed kastid linna serval" ("Little Boxes") ja "Morningtown Ride" järgi.[1]

Noorus[muuda | muuda lähteteksti]

Malvina Milder sündis San Franciscos sotsialistidest juudi sisserändajate David ja Abagail Milderi peres. Vanemad pooldasid USA eemalejäämist esimesest maailmasõjast.

1934. aastal abiellus ta puusepa ja ametiühingujuhi William Reynoldsiga. 1935. aastal sündis neil tütar Nancy Reynolds Schimmel (hilisem laulja ja laulukirjutaja). Malvina Reynolds kaitses bakalaureuse- ja magistrikraadi (MA) inglise keele alal California Ülikoolis Berkeleys ning 1938. aastal samas ka filosoofiadoktori kraadi.

Muusikutegevus[muuda | muuda lähteteksti]

Ehkki 20. eluaastatel mängis Milder tantsuansamblis viiulit, hakkas ta laule kirjutama märksa hiljem. 40. eluaastate teisel poolel tutvustas ta Earl Robinsoni, Pete Seegeri ja teisi folklauljatega. Ta naasis ülikooli Berkeleys ja õppis muusikateooriat. Seejärel kirjutas ta mitu populaarset laulu, sealhulgas "Väiksed kastid" ("Little Boxes"), "What Have They Done to the Rain", mille salvestasid ansambel The Searchers ja Joan Baez (tuumasaastest), "It Isn't Nice" (inimõiguste hümn), "Turn Around" (laste kasvamisest, seda laulis hiljem Harry Belafonte) ja "There's a Bottom Below" (depressioonist). Reynolds oli ka tunnustatud lastelaulukirjutaja, kelle teoste seas olid "Magic Penny" (Londoni populaarne folklaul 1940. aastail) ja "Morningtown Ride", mis jõudis 1966. aastal The Seekersi esituses Briti plaadimüügi edetabelite tippviisikusse.

Reynoldsi loomingust on salvestatud neli CD-d. Plaadifirma Smithsonian Folkways avaldas plaadid "Another County Heard From" (Folkways 02524) ja "Ear to the Ground" (Smithsonian Folkways 40124), Omni Recording Corporation Austraalias aga "Malvina Reynolds" (Omni 112) ja "Malvina Reynolds Sings the Truth" (Omni 114).

Mõni aasta enne Malvina Reynoldsi surma 1978. aastal valmis eluloofilm "Love It Like a Fool". Tema tuntuim laul "Väiksed kastid", mille tegi kuulsaks Pete Seeger, sai taas populaarseks telekanali Showtime's telesarja "Weeds" tunnusmuusikana. "Väiksed kastid" sai inspiratsiooni majadest Daly Citys Californias. Malvina Reynoldsi tütar Nancy Reynolds Schimmel selgitas laulu tausta nii:

"Mu ema ja isa sõitsid San Franciscost läbi Daly City lõunasse, kui mu emale tuli laulu idee. Ta andis rooli isa kätte ja kirjutas selle üles teel üritusele La Hondas, kus ta pidi laulma Rahvusliku Seadusandluse Sõprade Komiteele (Friends Committee on National Legislation). Kui ajakiri Time (või oli see Newsweek?) tahtis fotot, kus ta just seda kohta näitab, ei leidnud ta neid maju üles, sest nende ümber oli ehitatud niivõrd palju uusi, et mäeküljed olid üleni kaetud."[2]

Eestis on seda laulu esitanud Peeter Tooma[3] ja Kukerpillid[4].

Vanemas eas kirjutas Malvina Reynolds laule telekanali PBS lastesarjale "Sesame Street", kus ta aeg-ajalt esines ka Kate'i rollis.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Charles H. Smith ja Nancy Schimmel Malvina Milder Western Kentucky University kodulehel. Vaadatud novembris 2006
  2. "Malvina Reynolds", Weeds: Artist Spotlight, 2007. Vaadatud 16.10.2007
  3. http://www.youtube.com/watch?v=F_QT8S_MiF8
  4. http://www.kukerpillid.ee/?op=body&id=52&art=387

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]