Makuuchi

Allikas: Vikipeedia
Makuuchi võitlus, kus 69. yokozuna Hakuhō võidab oma vastase. 68. yokozuna Asashōryu vaatab taustal

Makuuchi (jaapani 幕内) või makunouchi (幕の内) on profisumo kõrgeim liiga. Selle suurus on täpselt 42 võitlejat (rikishi), kes on järjestatud viiele astmele sõltuvalt nende eelnevate turniiride tulemustest.

Makuuchi tähendab 'kardinate sees'. Sõna pärineb profisumo algaegadest, mil tippvõistlejatel oli omaette piiratud istumisala, kus nad ootasid oma etteastet.

Tippastmeks on yokozuna ja sel astmel võin olla 1–2 rikishi'd. Järgnevad sanyaku-astmed on ōzeki, sekiwake ja komusubi. Kõige madalamal paiknevad maegashira rikishi'd, keda on üle 30 ja kelle täpne arv sõltub hetke yokozuna'de ja ōzeki'de arvust.

Võistlejaid ülendatakse või alandatakse auastmelt enne turniiri sõltuvalt eelmise turniiri tulemustest. Üldjuhul, kui võitude arv ületab kaotusi (kachikoshi), minnakse üks või mitu astet kõrgemale, vastupidine (makekoshi) viib astme alandamiseni. Kahe tippastme (yokozuna ja ōzeki) saamise reeglid on karmimad. Yokozuna'ks saamiseks kindlaid reegleid ei ole, selle otsustab iga kord vastav komisjon. Enamasti on selleks tarvis kaht turniirivõitu yūshō'd ja püsivalt kõrge kvaliteediga maadlust.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]