Majestic (1914)

Allikas: Vikipeedia
Ookeaniaurik Majestic

Majestic (prefiksiga RMS – 'kuninglik postiaurik') oli laevakompaniile White Star Line aastail 19221934 kuulunud ookeaniliinilaev. Pärast kompanii liitumist Cunard Line'iga kuulus laev aastail 19341937 Cunard White Star Line'ile.

Laeva tellis Hamburg America Line ja pani nimeks Bismarck, laev veesati 1914. aastal. Mahutavusega 56 551 brutoregistertonni oli see suurim laev maailmas kuni Normandie valmimiseni 1935. aastal. Kolmanda ja suurima Saksa HAPAG Line'i transatlantilise laevatrio liikmena viibis selle aurulaeva valmimine Esimese maailmasõja tõttu. Laev ei sõitnud pärast käigukatsetusi 1922. aastal enam iial Saksa lipu all. Sõja möödudes viisid saksa laevaehitajad selle lõppviimistluse lõpuni ning andsid laeva sõjareparatsioonina üle Briti valitsusele kompensatsioonina Britannicu uputamise eest.

Sellest sai White Star Line'i lipulaev nimega Majestic, mis oli laevakompanii teine samanimeline alus (vt Majestic (1889)). Ta oli 1920. aastatel edukalt teenistuses, kuid algav ülemaailmne majanduskriis tegi laeva liinilhoidmise üha kahjumlikumaks. Ta suutis majanduskriisi nappuses vaevaliselt 1930. aastate esimesel poolel reise sooritada, kuni see müüdi vanametallina ettevõttele Thos W Ward. Laev võeti enne lammutamist Briti Admiraliteedi omandusse, kus teenis enne põlemasüttimist ja hukku 1939. aastal koolituslaevana kuningliku mereväe nimega HMS Caledonia. Laev tõsteti hiljem pinnale ja lammutati lõplikult 1943. aastal.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]