Maija Dragūne

Allikas: Vikipeedia

Maija Dragūne (sündinud 19. märtsil 1945 Riias) on läti kunstnik.

Eluloolist[muuda | muuda lähteteksti]

1963. aastal lõpetas ta Janis Rozentalsi nimelise Riia Kunstikooli (läti keeles Jaņa Rozentāla Rīgas Mākslas vidusskola), 1964–1970 õppis Läti Kunstiakadeemia graafikateaduskonnas, tema diplomitöö juhendaja oli Pēteris Upītis.

Aastatel 1979–1994 töötas Maija Dragūne kirjastuse Liesma kunstilise toimetajana, 1996. aastast J. Rozentalsi kunstikoolis joonistamise ja kompositsiooni õpetajana.

Alates 1973. aastast on ta Läti Kunstnike Liidu liige. 1994. aastal astus kunstnike ühingusse Grafikas kamera[1].

Looming[muuda | muuda lähteteksti]

Maija Dragūne on olnud Läti graafikas tegev üle 40 aasta. Tema loomingu moodustavad litograafiad, akvarellid ja joonistused, samuti raamatuillustratsioonid. Läbiv teema tema loomingus on loodus, mida kunstnik vahendab oma fantaasia, kogemuse ja stiili varal. Tema teostes võtab maailm sürrealistlike visioonide kuju, milles peituvaid alltekste ja tundeid vahendavad musta-valge rütm, joon ja tekstuur; meeleolult on need romantilised maastikud ja vaikelud[2]. Tööstiililt ei ole ta eksperimenteerija, vaid näeb juba litokivi töödeldes kujutluses lõpetatud teost[3].

Alates 1972. aastast on kunstnik osalenud näitustel. Tema teoseid on eksponeeritud Suurbritannias, Prantsusmaal, Poolas, Soomes, Eestis, aga ka Austraalias ja Ameerika Ühendriikides. Kunstnikul on olnud üheksa isikunäitust, ulatuslikem neist 1995. aastal väliskunstimuuseumis (Ārzemju mākslas muzejā) Riias[4]. Tema teoseid leidub Läti Rahvusliku Kunstimuuseumi, Läti Kunstnike Liidu ja Moskva Tretjakovi galerii kogudes.

Tunnustus[muuda | muuda lähteteksti]

Maija Dragūne on kolm korda pälvinud diplomi Tallinna graafikatriennaalil (1983, 1987, 1989) ja hõbemedali Pariisis Kevadsalongi näitusel 1984. aastal.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]