Windows Live Messenger

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt MSN)

Windows Live Messenger (lühend WLM, endine nimi MSN Messenger) oli Microsofti kodukasutajatele mõeldud kiirsuhtluse klientprogramm. WLM kasutas Messengeri platvormi. Sisselogimiseks oli vajalik Microsofti konto.

Windows Live Messengeri nime kandis programm alates versioonist 8.0, mis tuli välja 19. juunil 2006. Alates versioonist 8.1 oli Windows Live Messenger ka eestikeelne.

6. novembril 2012 teatas Microsoft, et Messengeri teenus suletakse kogu maailmas (v.a Mandri-Hiinas) ja edaspidi tuleks kasutada Skype'i. Microsofti konto sai ühendada Skype'i kontoga ning seejärel olid Messengeri kontaktid kättesaadavad Skype'i kaudu.[1] Messenger eemaldati kasutuselt aprillis 2013.[2][3]

Kasutustingimuste piirangud[muuda | muuda lähteteksti]

Kuigi Microsofti, Windows Live'i, MSN-i, Microsoft Office Live'i jt teenuste hooldusleping[4] ärilistel eesmärkidel teenuse kasutamist 2011. aasta juuli seisuga ei piiranud, siis hoolduslepingu klauslid sätestasid, et:

  • aktsiakursside ja (aktsia)indeksi andmete kohta kehtib keeld nende andmete kasutamiseks mistahes äriettevõtte sees või seoses mistahes äriettevõttega;
  • klauslid H.264/MPEG-4 AVC visuaalse- ja VC-1 videostandardi kohta võivad piirata kasutamist ärilistel eesmärkidel; Microsofti teenusega on selgesõnaliselt lubatud neid videostandardeid kasutada vaid isiklikel ja mittekaubanduslikel eesmärkidel.

Kõik see tähendas seda, et WLM-i ärilistel eesmärkidel kasutamine oli küsitav. Samuti oli Microsoftil õigus lepingus sätestatud kasutajaõiguste haaret mistahes ajal ilma ette teatamata koomale tõmmata.

Windows Messenger oli sama suhtlusvõrgu klientprogramm, mida said kasutada ka ärikasutajad (litsentsitud Windows XP litsentsitingimustel koos ülaltoodud teenuselepingu piirangutega).

.NET Messenger Service'i protokolli kasutavatest programmidest oli konkreetselt ettevõtetele ja asutustele andnud Microsoft välja Microsoft Lynci (varem Microsoft Office Communicator) ja Microsoft Communicator for Maci kiirsuhtluse klientrakendused.

Veebiühenduvus[muuda | muuda lähteteksti]

Iga Internetiühenduse ja modernse veebibrauseriga (peamiselt Microsoft Internet Explorer) varustatud arvuti sai ühenduda .NET Messenger Service teenusega, kasutades Windows Live Contacts ja/või Windows Live Hotmail teenust. Windows Live veebiteenuste hulka integreeriti ka suhtlusfunktsioon, mis sarnanes veebipõhise teenusega MSN Web Messenger (2004–2008).

Alternatiivsed programmid[muuda | muuda lähteteksti]

Messengeri teenust sai kasutada ka teiste klientprogrammidega. Sellisteks programmideks olid näiteks vabatarkvaralised aMSN, emesene, Kopete või Pidgin (endine Gaim).

Nimekasutus kõnekeeles[muuda | muuda lähteteksti]

MSN Messengeri nime asemel kasutati tihti lühendit "MSN", kuigi see tähendas tegelikult Microsoft Networki (teenusepakkujat ja portaali) või mitteformaalselt protokolli, mida MSN Messenger kasutas. Kuigi Microsoft muutis suhtlusprogrammi nime, on lühend "MSN" nii programmi kui ka protokolli tähistajana käibesse jäänud.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "Talk to your Messenger Contacts on Skype". Skype. 6. november 2012. Vaadatud 7. november 2012.
  2. Messenger on kolinud Skype’i, Windows, vaadatud 21. august 2013
  3. Microsoft alustab täna Windows Live Messengeri sulgemist, E24, 8. aprill 2013
  4. "Microsofti hooldusleping [sic]". Microsoft. 31.08.2010. Vaadatud 13. augustil 2011.