M-Sport World Rally Team

Allikas: Vikipeedia
M-Sport Ford WRT
Täisnimi M-Sport Ford World Rally Team
Asukoht Inglismaa Cumbria, Inglismaa
Juht Rich Millener
Sõitjad Eesti Ott Tänak
Prantsusmaa Pierre-Louis Loubet
Kaardilugejad Eesti Martin Järveoja
Belgia Nicolas Gilsoul
Auto Ford Puma Rally1
Rehvid Pirelli
Autoralli MM ajalugu
Debüüt 2006
Meeskondlikud tiitlid 1 (2017)
Sõitjate tiitlid 2 (2017, 2018)
Etapivõidud 9

M-Sport Ford World Rally Team (eelmised nimed M-Sport World Rally Team, Qatar M-Sport World Rally Team and Stobart M-Sport Ford Rally Team) on eraomanduses olev WRC meeskond, mida juhib Rich Millener.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Debüüt (2006)[muuda | muuda lähteteksti]

Stobart tegi debüüdi Monte Carlos aastal 2006, sõitjateks Matthew Wilson[1] ja Pieter Tsjoen[2]. Wilson tegi kaasa kõik 16 etappi. Veel pääsesid Stobarti rooli Luís Pérez Companc[3], kes tegi kaasa kaheksal rallil, Kosti Katajamäki[4] – viiel rallil, Jari-Matti Latvala – neljal rallil, Juan Pablo Raies[5] Küprose rallil ja Andreas Mikkelsen Walesi rallil.

Meeskonna parimateks tulemusteks jäid Latvala 4. koht Walesi rallil, Katajamäki 5. koht Türgi rallil ja 6. koht Rootsi rallil. Meeskondlikus arvestuses saavutati 44 punktiga viies koht Peugeot' ja Red Bulli Škoda meeskondade vahel.

2007[muuda | muuda lähteteksti]

Latvala ja Wilsoni kõrvale palgati meeskonda Henning Solberg, need kolm tegid kaasa kõik 16 etappi. Latvala ja Solberg teenisid punkte meeskondlikus arvestuses. Mikkelsen ja Gareth Jones[6] tegid kaasa vastavalt kolmel ja viiel etapil.

Meeskondlikult kõrgeimad punktid teeniti Norras, kui Solberg jõudis poodiumi kolmandale astmele ja Latvale lõpetas viiendana. Solberg ja Latvala jõudsid poodiumile (3. koht) veel Jaapani ja Iiri rallidel. Meeskondlikus arvestuses käis tihe rebimine Stobarti ja Subaru[7] vahel, kuid Latvala tehniline rike hooaja viimasel etapil Walesis jättis Stobarti 81 punktiga neljandale kohale. Meeskond teenis punkte igalt etapilt.

2008[muuda | muuda lähteteksti]

Latvala edutati BP Ford World Rally Teami. Tema asendajaks Stobartis sai Gigi Galli[8]. Wilson, Solberg ja Galli osalesid kõigil 15 etapil,sõiduvahendiks Ford FocusRS WRC 07. Mõnel etapil kasutas Solbergi autot sõsartiim Munchi's Ford World Rally Team. 2008. aasta avaetapil Monte Carlos oli meeskonna kiireimaks sõitjaks belglane François Duval, sõites Stobarti neljanda autoga. Tulemuseks neljas koht. Galli lõpetas kolmandana Rootsis. Duval naasis meeskonda Saksamaa ralliks ja lõpetas kolmandana. Samal rallil tegi Galli avarii ja vigastus hoidis teda rallist eemal hooaja lõpuni. Duval asendas teda Uus-Meremaa rallil. Emafirma Ford otsustas vahetada Latvala Duvali vastu kaheks asfaldiralliks, Kataloonias ja Korsikal, lootuses kindlustada meeskondlik meistritiitel. Sõitjad naasid oma "õigetesse" meeskondadesse viimaseks kaheks etapiks. Walesi rallil osales Stobarti roolis ka MotoGP legend Valentino Rossi.

2009[muuda | muuda lähteteksti]

Meeskonnaga ühines Urmo Aava. Paraku lahkus ta pärast kahte etappi. Solberg sai kolmanda koha Argentinas ja Poolas. Poola ralliks liitus meeskonnaga Krzysztof Hołowczyc[9], kes lõpetas ralli kuuenda kohaga. Meeskondlikus arvestuses saavutati kolmas koht, Fordi ja Citroën’i[10] tehasemeeskondade järel. Solberg ja Wilson lõpetasid hooaja vastavalt kuuendana ja seitsmendana.

2010[muuda | muuda lähteteksti]

Wilson ja Solberg jätkavad meeskonnas. Avaetapil Rootsis maksis soome ettevõtja Mattias Therman[11] Stobartile, et võistkond osaleks rallil kahe lisaautoga, ühe roolis tema ise ja teise roolis eksmaailmameister Marcus Grönholm. Grönholmi tabasid mitmed probleemid ja ta lõpetas ralli alles 21. kohal. Wilsoni ja Solbergi kõrval osalesid rallidel veel Per-Gunnar Andersson[12] Bulgaaris, Duval Saksamaal, Juha Kankkunen Soomes, Ken Block Prantsusmaal ja Hispaanias, Liu Chao Dong[13] Walesis. Erinevatel rallidel sõitsid Solberg, Dennis Kuipers[14] ja Mads Østberg uue Ford Fiesta S2000-ga[15]. Jällegi saavutati meeskondlikus arvestuses kolmas koht.

2011[muuda | muuda lähteteksti]

Wilsoni ja Solbergi kõrvale liitusid meeskonnaga Mads Østberg ja Jevgeni Novikov[16]. Parimateks kohtadeks jäid kaks teist kohta – Rootsis ja Walesis. Need olid ka meeskonna parimad kohad siiamaani. Nagu ka eelmistel hooaegadel lõpetati meeskondlikus arvestuses Fordi ja Citroëni järel kolmandana.

2012[muuda | muuda lähteteksti]

Stobart lõpetas meeskonna toetamise. Loodi uus meeskond, M-Sport Ford World Rally Team. Novikov jätkas meeskonnas, tema kõrvale tuli Ott Tänak. Østberg, Wilson ja Solberg lahkusid.

2013[muuda | muuda lähteteksti]

Fordi tehasetoe lõppemisega, sõlmiti uus sponsorleping Qatariga[17]. Meeskonnaga taasliitusid Mads Østberg ja Evgeny Novikov. Qatar World Rally Teami toetas ka M-Sport, kelle sõitjateks olid Al-Attiyah[18] ja Thierry Neuville. Kokkuvõttes jälle kolmas koht meeskondlikus arvestuses.

2014[muuda | muuda lähteteksti]

Qatari sponsorleping lõppes 2013. aasta lõpus. Mikko Hirvonen ja Elfyn Evans tõid punkte meeskondlikus arvestuses, erasõitjana oli meeskonnas Robert Kubica (RK M-Sport World Rally Team). Hirvonen lõpetas oma viimase hooaja WRC-s neljanda kohaga. Meeskondlikult oldi jälle kolmandad.

2015[muuda | muuda lähteteksti]

Elfyn Evans jätkas meeskonnas, naasis Ott Tänak, kes asendas Hirvoneni. Poodiumile jõuti kolmel korral. Meeskondlikus arvestuses kukuti neljandale kohale, koht Hyundaist tagapool.

2016[muuda | muuda lähteteksti]

Tänak lahkus DMACK WRT meeskonda, Evans osales WRC2-s. Meeskond Mads Østbergi ja Eric Camilliga[19] lõpetas hooaja neljanda kohaga.

2017[muuda | muuda lähteteksti]

2017 oli meeskonna ajaloo edukaim aasta, meeskondlikus arvestuses võideti esikoht. Lisaks sellele võitis Sébastien Ogier (kes eelnevad 4 aastat Vokswageni meeskonnas maailmameistriks tuli) esikoha sõitjate arvestuses. Meeskonnaga taasliitunud Tänak võttis kaks rallivõitu[20][21], tulemuseks üldkokkuvõtte kolmas koht sõitjate arvestuses. Evans võitis Walesi ralli ja lõpetas hooaja viienda kohaga. Poodiumile jõudis M-Sport kõigil etappidel.

2018[muuda | muuda lähteteksti]

Ford naasis toetajate ringi. Meeskond taasnimetati M-Sport Ford World Rally Teamiks.[22] Tänak lahkus meeskonnast ja liitus Toyotaga. [23]

2019[muuda | muuda lähteteksti]

Meeskonnast lahkus Ogier.

Malcolm Wilson astus tagasi meeskonna juhi rollist, tema ameti võttis üle Rich Millener.[24]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "Matthew Wilson". eWRC.
  2. "Pieter Tsjoen". eWRC.
  3. "Luis Perez Companc". eWRC.
  4. "Kosti Katajamäki". eWRC.
  5. "Juan Pablo Raies". eWRC.
  6. "Gareth Jones". eWRC.
  7. "Subaru Impreza WRC '06-7". eWRC. Stage wins total: 841
  8. "Gianluigi Galli". eWRC.
  9. "Krzysztof Hołowczyc". eWRC.
  10. "Citroën Xsara WRC".
  11. "Mattias Therman". eWRC.
  12. "Per-Gunnar Andersson". eWRC.
  13. "Cao Dong Liu". eWRC.
  14. "Dennis Kuipers". eWRC.
  15. "Ford Fiesta S2000". eWRC. Stage wins total: 794.
  16. "Evgeniy Novikov". eWRC.
  17. "M-Sport completes Qatar deal for lead Ford WRC programme". autosport.com. 2012. "We are delighted to welcome such a prestigious partner as Qatar on board for 2013," Wilson said. "The partnership with Nasser and the Qatari State will enable M-Sport to continue at the pinnacle of the sport and we are looking forward to working together in the future.
  18. "Nasser Al-Attiyah". eWRC.
  19. "Eric Camilli". eWRC.
  20. "35. ADAC Rallye Deutschland 2017". 1. WRC 1. class RC1.
  21. "14. Rally Italia Sardegna 2017". 1. WRC 1. class RC1.
  22. "Ford naaseb ametlikult MM-sarja". Õhtuleht. 2017.
  23. "Ott Tänak will join Toyota Gazoo Racing next season". WRC.com. 18. oktoober 2017.
  24. "Wilson Steps Back At M-Sport". WRC.com. 21. detsember 2018.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]

"Presidendilt teenetemärgi saav Malcolm Wilson: olen šokeeritud, kuid tunnen suurt uhkust". Õhtuleht. 6. veebruar 2018.

"Volkswageni boss M-Spordi tiitlist: see on tänu selle eest, et Malcolm Wilson WRC-sarja aastaid elus hoidis". Õhtuleht. "See on täiesti fantastiline, millega M-Sport tänavu hakkama sai," sõnas Smeets autosport.com-ile antud intervjuus. "See on tõeline tänu Malcolm Wilsonile selle eest, et ta vaatamata Fordi lahkumisele autospordi juure jäi."