Lvivi peavaksal

Allikas: Vikipeedia
Lvivi peavaksal
Raudteejaama esine
Asukoht Lviv Ukrainas
Koordinaadid 49° 50′ 23,3″ N, 23° 59′ 40,3″ E
Avatud 1904
Kaart

Lvivi peavaksal (ukraina keeles Львів-Головний) on peamine raudteeterminal Lvivi oblasti halduskeskuses Lvivis. 1904. aastal avatud raudteejaam on üks parimaid näiteid Galiitsias viljeletud juugendarhitektuurist.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Ulatusliku raudteevõrgustiku ehitamine Austria-Ungari impeeriumi piires võimaldas Lembergil (tolleaegne linna saksakeelne nimi) säilitada oma sõlmpunkti mitmete märkimisväärsete kaubateede ristumiskohas. Galiitsia pealinnana vajas see uut, esinduslikku ja suurt raudteejaama, mis vastaks linna vajadustele ja asendaks aastail 1861–1862 Galiitsia Karl Ludwigi Raudtee jaoks ehitatud uusgooti stiilis raudteejaama. 1888. aastal valiti Poola arhitekt Władysław Sadłowski, kes oli lõpetanud kohaliku tehnikaakadeemia, uut raudteejaama projekteerima. Ehitus algas üksteist aastat hiljem.

Teise maailmasõja ajal, kui linn oli Nõukogude Liidu võimu all, sai raudteejaam suuri kahjustusi. Aastatel 1949–1953 anti struktuurile stalinistlik interjöör, säilitades eksterjööris algse vaate. Viimane suurem restaureerimine viidi läbi 2003. aastal. 2022. aasta Venemaa sissetungi tõttu Ukrainasse teenindab Lvivi peavaksal kümneid tuhandeid läände pagevaid sõjapõgenikke.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]