Luterlik Maailmaliit

Allikas: Vikipeedia

Luterlik Maailmaliit (LML) (inglise keeles Lutheran World Federation (LWF)) on ülemaailmne luterlike kirikute osaduskond, mis asutati 1947. aastal Lundis (Rootsi). LML ühendab 142 kirikut 79 riigist umbes 70 miljoni liikmega. LML eelkäija oli 1923. aastal asutatud Luterlik Maailmakonverents. Vastavalt LML-i konstitutsioonile (§ 2) tunnistab Luterlik Maailmaliit “oma õpetuse, elu ja teenimise ainsate alustena Vana ja Uut Testamenti. Ta peab kolme oikumeenilist usutunnistust ja luterlikke usutunnistuskirju, iseäranis muutmata Augsburgi usutunnistust ja Martin Lutheri Väikest katekismust Jumala Sõna selgeks seletuseks”.

Struktuur[muuda | muuda lähteteksti]

LMLi peakorter asub Genfis (Šveitsis) Oikumeenilises Keskuses, kus on head võimalused tihedaks koostööks Kirikute Maailmanõukoguga ja teiste ülemaailmsete kristlike organisatsioonidega.

LMLi kõrgeim seadusandlik organ on täiskogu, mis tuleb kokku iga seitsme aasta järel. Täiskogude vaheajal juhib tööd 49-liikmeline nõukogu ja selle täitevkomitee. Praegu on LMLi peasekretär õp. Martin Junge Tshiili Evangeelsest Luterlikust Kirikust ja president piiskop Dr Munib A. Younan Evangeelsest Luterlikust Kirikust Jordaanias ja Pühal Maal.

Täiskogud[muuda | muuda lähteteksti]

Luterliku Maailmaliidu presidendid[muuda | muuda lähteteksti]

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]