Ludovico Einaudi

Allikas: Vikipeedia
Ludovico Einaudi (2012)

Ludovico Maria Enrico Einaudi (sündinud 23. novembril 1955 Torinos) on itaalia helilooja ja pianist.

Einaudi isa Giulio Einaudi (1912–1999) oli kirjastaja ja vanaisa Luigi Einaudi oli aastatel 19481955 Itaalia president. Ta õppis 1980. aastatel Milano konservatooriumis helilooja Luciano Berio käe all.

Einaudi alustas karjääri klassikalise muusika heliloojana, kuid on oma loomingusse toonud ka teisi stiile ja žanreid, näiteks pop-, rokk-, maailma- ja folkmuusikat.

Einaudi on loonud ka filmimuusikat, muu hulgas filmidele "See on Inglismaa" ("This Is England"; 2006), "1+1" ("Intouchables"; 2011), "Nomaadimaa" ("Nomadland"; 2020), "Isa" ("The Father"; 2020) ja.[1]

2016. aasta septembris andis ta kontserdi Tallinnas Nordea Kontserdimajas. See oli tema esimene esinemine Baltimaades.[2]

Stiil[muuda | muuda lähteteksti]

"Elementide" arvustuses kirjutab Classicalite saidil Steve Nagel: "Kuna Einaudi eksib nii palju minimalismi ja popi vastu, siis võib-olla oleks õigem nimetada tema muusikat New Age'i liikumise viljaks (produktiks), mis - ehkki on näiliselt vähem ambitsioonikas kui laiemad klassikalised struktuurid – keskendub rohkem lõõgastumisele, ühtekuuluvusele, looduselementidele ja optimismile"[3].  Ben Beaumont-Thomas kritiseerib The Guardianis negatiivses arvustuses 2016. aasta Einaudi esinemist sõnadega "[ta] loeb end umbse konservatooriumi (õhkkonna) vastandiks, kuid mängib siiski muusikat, mis on vähem seikluslik kui teie keskmised indie-bändid", kurtes, et "Einaudi ühendab endas seda sellega, et on keskpärane pianist. Ta oskab küll fraasi peenelt viimistleda, kuid on uhkelt antivirtuoosne, mängides vaid lihtsaid arpedžosid ja selgeid neljanoodilisi meloodiaid"[4].

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Pingitore, Silvia. "Interview with Ludovico Einaudi on writing scores for Oscar winning films". the-shortlisted.co.uk.
  2. "Tunnustatud pianist ja helilooja Ludovico Einaudi esineb septembris Eestis". Elu24. 22. juuni 2016. Vaadatud 10.12.2016
  3. Steve Nagle. "Classical Pianist Ludovico Einaudi Tops Charts in UK with 'Elements'. (Review)" Classicalite. 30 October 2015.
  4. Ben Beaumont-Thomas. "Ludovico Einaudi review – a Thomas Kinkade painting in sound."The Guardian. 17 March 2016.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]