Londoni loomaaia pingviinide bassein

Allikas: Vikipeedia
Mine navigeerimisribale Mine otsikasti
Pingviinide bassein Londoni loomaaias, arhitekt Berthold Lubetkin, konstruktor Ove Arup
Monoliitsest raudbetoonist spiraalsed kaldteed ei oma keskel toestust. Ove Arupi projekteeritud tarindus

Londoni loomaaia pingviinide bassein (ka lihtsalt Pingviinide bassein, inglise keeles Penguin Pool) on Londonis Regents Parkis asuva loomaaia pingviinide bassein.

Pingviinide basseini ekraanseinad
Pingviinide basseini kõrge ekraansein

Ehitis[muuda | muuda lähteteksti]

Londoni loomaaia pingviinide bassein ehitati 1934. aastal. Selle projekteeris Tectoni arhitektibüroo (arhitekt Berthold Lubetkin) koostöös ehituskonstruktor Ove Arupiga. Nagu gorillamajagi samas loomaaias, on ka pingviinide bassein ehitatud modernistlikus arhitektuuristiilis. Pingviinide bassein oli Tectoni ja Arupi teine märkimisväärne koostööobjekt.[1]

Ehitas ettevõte J. L. Kier.[2]

Elliptilise põhiplaaniga ja spiraalsete kaldteedega ehitis on monoliitsest raudbetoonist.[1]

Pingviinide bassein arvati 1970. aastal arhitektuurimälestiseks.[1]

Uus pingviinide bassein[muuda | muuda lähteteksti]

2011. aastal valmis Londoni loomaaias pingviinidele uus bassein – tuntud kui Pingviinide supelrand (Penguin Beach). Võrreldes vana basseiniga (säilitatakse kui arhitektuurimälestist) on uus neli korda suurem ja kolm korda sügavam.[3]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. 1,0 1,1 1,2 Penguin Pool English Heritage
  2. Penguin Pool at London Zoo felixtrust.com
  3. Penguin Beach, ZSL London Zoo. waterco.us