Lindesnes

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Lindesnesi poolsaar)
 See artikkel räägib poolsaarest; valla kohta vaata artiklit Lindesnesi vald; ajalehe kohta vaata artiklit Lindesnes (ajaleht)

Asendikaart
Lindesnesi tuletorn

Lindesnes (norra keeles ka Lindesneshalvøya) on poolsaar Norras Skagerraki ääres Agderi maakonnas Lindesnesi vallas 20 km Vigelandist edelas ja umbes 25 km Oddenist läänes.

Poolsaare otsas paiknev neem on Norra mandriosa kõige lõunapoolsem punkt (57° 58' 46,2797" N, 7° 03' 19,1840" E). Norra mandriosa kõige põhjapoolsem punkt Nordkinn ehk Kinnarodden on sellest 1752 km kaugusel.

21. juunil 2007 pisut pärast kella üheksat hommikul eraldati poolsaar mandrist alates 2005. aastast ehitatud Spangereidi kanaliga (Spangereidkanalen), mistõttu Statens kartverk kvalifitseeris poolsaare ümber saareks ning mõnda aega arvati Norra mandriosa lõunapoolseimaks punktiks Oddenit Skjernøysundeti põhjakaldal Skjernøysundbrua juures Mandali vallas umbes 4 km Mandalist kagus (58° 00' 12,599" N, 07° 30' 47,689" E)[1]. Veebruaris 2008 revideeris Statens kartverk oma otsust ning peab nüüd jälle Norra mandriosa lõunapoolseimaks punktiks Lindesnesi neeme, kuid klausliga, et kui pidada Lindesnesi saareks, siis on Norra mandriosa lõunapoolseim punkt Odden[2]. Aastal 2009 otsustas Statens kartverk lõplikult, et kanalist lõuna poole jääv maismaaosa on poolsaar.

Lindesnes on populaarne turismisihtpunkt. Tehakse jalgsi-, suusa-, ratta- ja automatku Lindesnesi ja Nordkapi vahel[3].

Meresõidu maamärk[muuda | muuda lähteteksti]

Keskajast saadik oli Norra lõunatipus asuv Lindesnesi neem, mida hüüti Neset', üks tähtsamaid maamärke Põhjamere ja Läänemere vahel sõitvatele laevadele, sest selle järgi võeti kurss rannasõiduks. Enamik Skagerraki läbivaid laevu otsis selle üles, sest Norra rannikul sai halva ilma korral ankrusse heita. Taani poolel oli olemas ainult madal ja soppideta Jammerbukt. 16. sajandi lõpus nimetas norra vaimulik ja ajaloolane Peder Claussøn Friis Lindesnesi "selleks ninaks, mida kõik meresõitjad tunnevad".

Meretee Lindesnesi ümber oli ohtlik.

Tuletorn[muuda | muuda lähteteksti]

 Pikemalt artiklis Lindesnesi tuletorn

Poolsaare lõunaotsas on umbes 16 m kõrgune Lindesnesi tuletorn.

Aastal 1655 ehitati neemele tuletorn, mis nüüd on Norra vanim.

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]