Liiteseadis

Allikas: Vikipeedia
Luminofoorlambi elektromagnetiline ballast
Kompaktluminofoorlami soklis paiknev liiteseadis

Liiteseadis ehk ballast on valgustustehnikas seadis, mis ühendatakse toitevõrgu ja ühe või mitme lahenduslambi vahele. Liiteseadise peamine ülesanne on lahenduslambi voolu piiramine vajaliku tasemeni.[1] Ballasti puudumisel kasvaks lahenduslambi vool põrkeionisatsiooni tõttu pidevalt kuni lambi riknemiseni (või kuni kaitselüliti voolu välja lülitab).

Liiteseadis sisaldab harilikult ka lülitusi või elemente lambi süütamiseks, võimsusteguri parandamiseks ja raadiohäirete summutamiseks.

Liiteseadised on kas elektromagnetilised või elektroonilised.

  • Elektromagnetilises liiteseadises (elektromagnetilises ballastis) on voolu piiravaks elemendiks paispool (drossel) ja süütamiseks süütur (starter).
  • Elektrooniline liitelülitus (elektrooniline ballast) tõstab toitepinge sageduse 50 hertsilt mitmekümne kilohertsini. Tänu kõrgele sagedusele kujunevad voolu piiravad elemendid oluliselt kompaktsemaks, ka süttib lamp palju kiiremini ega vaja eraldi süüturit, sest lahenduse süütamiseks vajalik pingeimpulss tekitatakse elektrooniliselt. Toodetakse ka hämardamist võimaldavaid elektroonilisi liiteseadiseid.

Levinuimaks lahenduslambi tüübiks, mille toiteahelas liiteseadist kasutatakse, on pikka aega olnud torukujuline luminofoorlamp. Kompaktluminofoorlambi soklisse on elektrooniline liitelülitus sisse ehitatud.

Leedlampide valgusdioodid saavad toitevoolu lambi sees sokli ja dioodide vahele ühendatud elektroonilisest liitelülitusest. Selleks on impulsspingemuundur, mis muundab elektrivõrgu vahelduvpinge dioodidele sobivaks stabiliseeritud alalisvooluks.

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Eesti standard EVS-EN 12665:202. Valgus ja valgustus: Põhioskussõnad ja valgustusnõuete valiku alused