Lihula monument

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Lihula ausammas)
 See artikkel on praegu Lagedil asuvast monumendist; Vabadussõjaga seotud monumendi kohta vaata Lihula Vabadussõja monument

Lihula mälestusmärk Lagedi vabadusvõitluse muuseumis (otse). 31. jaanuar 2021
Lihula mälestusmärk Lagedi vabadusvõitluse muuseumis (küljelt). 31. jaanuar 2021

Lihula monument on aastast 2005 Harju maakonnas Rae vallas Lagedil asuv mälestusmärk “60 aastat Eesti kaitselahingutest” neile eestlastele, kes võitlesid teises maailmasõjas Saksa sõjaväes Punaarmee vastu.

Ausammas avati 2002. aastal Pärnus, ent võeti valitsuse võimuga üheksa päeva hiljem maha, sest peaminister Siim Kallas oli mõistnud samba hukka.[1][2] Seejärel püstitati sammas 2004. aastal Lihulas. Ausamba eemaldamine 2. septembril 2004 Lihula kalmistult peaminister Juhan Partsi korraldusel tekitas ühiskonnas suurt poleemikat. Asjaolu, et see toimus öösel ning politsei kasutas ausammast kaitsma tulnud ja korda rikkunud (nt tekitati kehavigastusi kraanajuhile) rahva vastu jõudu, põhjustas paljudes eestlastes pahameelt ning mõjus halvasti nii Partsi kui ka Res Publica populaarsusele.

Monumendi eemaldamise järel toimetati monument Tallinna Üksik-Päästekompanii territooriumile[3] ja taaspüstitati hiljem Eesti Vabadusvõitluse Muuseumis Lagedi, kus avati 15. oktoobril 2005.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "Eesti riik soovib Lihula ausammast endale". Originaali arhiivikoopia seisuga 27. september 2007. Vaadatud 1. veebruaril 2015.
  2. Estonia removes SS monument
  3. Lihula monumendi taasavamine maksis riigile 90.000 krooni, Postimees, 3. november 2005

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]