Levan Gatšetšiladze

Allikas: Vikipeedia
Levan Gatšetšiladze

Levan Gatšetšiladze (ლევან გაჩეჩილაძე; sündinud 20. juulil 1964) on Gruusia poliitik ja ärimees. 2008. aasta presidendivalimistel oli ta Mihheil Saakašvili peamine vastaskandidaat, kogudes ametlikel andmetel umbes 27% häältest.

Gatšetšiladze on edukas veinikaupmees, valitud 1999. aastal Gruusia aasta ärimeheks.

Gatšetšiladze valiti esmakordselt parlamenti 1999. aastal tollal Eduard Ševardnadze võimuparteina tegutsenud Gruusia Kodanike Liidu nimekirjas. Ta juhtis ka tollal samasse parteisse kuulunud Mihheil Saakašvili valimiskampaaniat.

2001. aastal lõi Gatšetšiladze koos kaaslastega võimuparteist lahku ning osales erakonna Uued Parempoolsed moodustamisel. Partei juhiks sai Davith Gamkrelidze. 2003. aasta lõpus lõi ta uuest erakonnast lahku, sest parteijuhid ei olnud nõus toetama Saakašvili juhitud roosirevolutsiooni.

2004. aastal valiti Gatšetšiladze parlamenti tagasi ja hoidis madalat profiili kuni 2007. aasta sügisel lahvatanud opositsiooni meeleavalduste puhkemiseni. Sõltumatu parlamendiliige Gatšetšiladze liitus opositsiooniga, nõudis president Saakašvili tagasiastumist ja kuulutas välja näljastreigi. Detsembris sai temast üheksa opositsioonierakonna kompromisskandidaat erakorralistel presidendivalimistel.

Presidendikandidaadina lubas ta presidendi ametiposti kaotada ja avaldas toetust konstitutsioonilisele monarhiale.

2009. aasta suvel asutas opositsioonilise, algselt "apoliitilise" liikumise Kaitse Gruusiat ja asus seda juhtima.

2010. aastal osales Gruusia Partei moodustamises.

Isiklikku[muuda | muuda lähteteksti]

Tema vend Giorgi Gatšetšiladze (hüüdnimega Utsnobi – 'võõras') on Gruusias tuntud poplaulja.

Abielus, kolm last.