Leszek Kołakowski

Allikas: Vikipeedia
Leszek Kołakowski (2007)
Leszek Kołakowski
Leszek Kołakowski mälestusmärk sünnilinnas Radomis

Leszek Kołakowski (23. oktoober 1927 Radom17. juuli 2009 Oxford) oli poola filosoof ja publitsist, Varssavi ja Oxfordi ülikooli professor. Ta sai tuntuks marksismi kriitikuna oma kolmeköitelise teosega "Marksismi põhivoolud" ja mitmesuguseid valdkondi käsitlevate publikatsioonidega.

Kołakowski õppis pärast Teist maailmasõda filosoofiat Łódźi ülikoolis ja kaitses 1953. aastal Varssavi ülikoolis doktoriväitekirja Baruch Spinozast, milles ta käsitles Spinoza mõtteid marksistlikust vaatepunktist.[1] Peagi pettus ta aga nõukogude marksismis ning võttis omaks "revisionistlikud", marksismi humanistlikku tõlgendust pooldavad vaated. 1956. aasta "Poola sula" järel avaldas Kołakowski ajakirjas Nowa Kultura neljaosalise marksismi-leninismi dogmasid, sealhulgas ajaloolist determinismi kritiseeriva artikli. 1966. aastal Varssavi ülikoolis "Poola sula" kümnendale aastapäevale pühendatud loengu järel heideti Kołakowski Poola Ühendatud Töölisparteist välja. Aastal 1968. aastal oli ta sunnitud emigreeruma.

Marksismis pettunud Kołakowski jõudis järeldusele, et stalinistliku totalitarismi julmus ei olnud mitte kõrvalekalle, vaid marksismi loogiline lõpptulemus. Hilisemas loomingus keskendus ta järjest enam teoloogiliste eelduste rollile Lääne filosoofias.

Tunnustus[muuda | muuda lähteteksti]

Ta oli valitud ka Euroopa Teaduste ja Kunstide Akadeemia liikmeks.

Teoseid[muuda | muuda lähteteksti]

  • "Horror metaphysicus". Tõlkinud Triin Kallas. Sari Avatud Eesti Raamat. Tallinn: Valgus, 2000.
  • "Religioon: kui Jumalat ei ole olemas. Jumalast, kuradist, patust ja nn. religioonifilosoofia teistest muredest". Tõlkinud Joel Sang. Sari Avatud Eesti Raamat. Tallinn: Vagabund, 2004.
  • "Miniloengud maksiprobleemidest". Tõlkinud Hendrik Lindepuu. Toimetaja Inna Lusti. Sari Avatud Eesti Raamat. Laiuse: Hendrik Lindepuu Kirjastus, 2007.
  • "Mida küsivad meilt suured filosoofid". Tõlkinud Hendrik Lindepuu. Toimetaja Märt Väljataga. Sari Avatud Eesti Raamat. Tartu: Hendrik Lindepuu Kirjastus, 2012, 285 lk; ISBN 9789949933303.
  • "Revolutsioon kui ilus haigus: arutlusi totalitarismist, vasakpoolsusest, kommunismist, demokraatiast – aga mitte ainult". Koostanud ja tõlkinud Hendrik Lindepuu. Sari Avatud Eesti Raamat. Tartu: Hendrik Lindepuu kirjastus, 2014
  • Leszek Kołakowski, "Naeruvääristatud Jeesus: kaksteist esseed". Koostanud ja tõlkinud Hendrik Lindepuu. Edmund Burke'i Seltsi sari. Halliste: Hendrik Lindepuu Kirjastus, 2017, 202 lk; ISBN: 9789949988051[3]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "Leszek Kolakowski: Polish-born philosopher and writer who produced seminal critical analyses on Marxism and religion". The Independent Online. 28.07.2009.
  2. Dr Leszek Kolakowski. britac.ac.uk
  3. Märt Väljataga. "Suri Leszek Kolakowski".

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]