Leithaprodersdorf

Allikas: Vikipeedia
Leithaprodersdorf

Vapp

Pindala 18,9 km² Muuda Vikiandmetes
Elanikke 1212 (1.01.2022)[1] Muuda Vikiandmetes

Koordinaadid 47° 56′ N, 16° 29′ E
Asend Eisenstadt-Umgebungi ringkonnas
Leithaprodersdorf (Austria)
Leithaprodersdorf

Leithaprodersdorf (ka Leitha-Prodersdorf, horvaadi Lajtaproderštof, ungari Lajtapordány, Lajtha-Pordány) on vald (Gemeinde) Austrias Burgenlandi liidumaal Eisenstadt-Umgebungi ringkonnas. Linn asub Burgenlandi põhjapiiril Alam-Austriaga, liidumaa pealinna Eisenstadti lähedal.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Kuigi Leithaprodersdorfi esimene ajalooline mainimine oli 1232. aastal, on tõendeid selle piirkonna asustusest mitusada aastat enne ajaloolist mainimist, Rooma riigi ajast. Varasemad arheoloogilised ekspeditsioonid on täheldanud, et Leithaprodersdorfi ümbrus oli Vana-Rooma ajal tihedalt asustatud. Piirkonna iidsete arheoloogiliste leidude hulgas on kaks suurt mõisa ja vahitorn. Lisaks on avastatud ka mõisate kalmistuid, kus mõned hauad ja isegi mõned hauakivid on veel terved. Säilinud hauakividel olevad nimed on olemuselt keldi-rooma päritolu ja pärinevad arvatavasti 1.–3. sajandist. Lisaks on 8. sajandist pärinev ristiga kaunistatud matmispaik. Suurim ja nähtavaim tõend küla varase ajaloo kohta on aga "G'Schlößl", kolmest kontsentrilisest müüri- ja kraavirõngast koosnev ehitis, mis ehitati 13. sajandil Rooma vahitorni varemetest ja mida kasutati tammina Leitha jõe üleujutuse eest kaitsmiseks.

Linn kuulus hiljem Austria-Ungarile ja selle madjarisatsioonipoliitika tõttu muudeti asula nimi Lajtapordányks. Pärast Esimese maailmasõja lõppu anti linn üle äsjalõhestatud Austria riigile. 1921. aastast on see Burgenlandi liidumaa osa.

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]