Leedu valitsusjuhtide loend

Allikas: Vikipeedia
Jump to navigation Jump to search

Leedu valitsusjuhtide loend loetleb iseseisva Leedu Vabariigi valitsusjuhid aastatel 19181940 ja alates aastast 1990 sõltumata nende ametinimetusest (peaminister, rahvavalitsuse esimees, ministrite nõukogu esimees).

Leedu NSV valitsusjuhid perioodist 19401990 on ära toodud eraldi loendis.

Leedu Vabariik 19181940[muuda | muuda lähteteksti]

Nimi Eluaastad Ametiaja algus Ametiaja lõpp Partei
Peaministrid 1918 1940
Augustinas Voldemaras (18831942) 1918, 11. november 1918, 26. detsember parteitu
Mykolas Sleževičius (18821939) 1918, 26. detsember 1919, 5. märts LSRDP
Pranas Dovydaitis (18861942 1919, 12. märts 1919, 12. aprill LKDP
Mykolas Sleževičius (18821939) 1919, 12. aprill 1919, 2. oktoober LSRDP
Ernestas Galvanauskas (18821967) 1919, 2. oktoober 1920, 15. juuni parteitu
Kazys Grinius (18661950) 1920, 19. juuni 1922, 18. jaanuar LSRDP
Ernestas Galvanauskas (18821967) 1922, 2. veebruar 1924, 17. juuni parteitu
Antanas Tumėnas (18801946) 1924, 18. juuni 1925, 27. jaanuar LKDP
Vytautas Petrulis (18901941) 1925, 4. veebruar 1925, 19. september LKDP
Leonas Bistras (18901971) 1925, 25. september 1926, 31. mai LKDP
Mykolas Sleževičius (18821939) 1926, 15. juuni 1926, 17. detsember LTRL
Augustinas Voldemaras (18831942) 1926, 17. detsember 1929, 19. september LRL
Juozas Tūbelis (18821939) 1929, 23. september 1938, 24. märts LRL
Vladas Mironas (18801953) 1938, 24. märts 1939, 27. märts LRL
Jonas Černius (18981977) 1939, 27. märts 1939, 21. november LRL
Antanas Merkys (18871950) 1939, 21. november 1940, 17. juuni LRL
Rahvavalitsuse esimehed 1940 1940
Justas Paleckis (18991980) 1940, 17. juuni 1940, 24. juuni parteitu
Vincas Krėvė (18821954) 1940, 24. juuni 1940, 21. juuli parteitu

Parteide lühendid:

LKDPLeedu Kristlik-Demokraatlik Partei (Lietuvos krikščionių demokratų partija)
LRLLeedu Rahvuslaste Liit (Lietuvių tautininkų sąjunga)
LSRDPLeedu Sotsialistlik Rahvademokraatlik Partei (Lietuvos socialistų liaudininkų demokratų partija)
LTRLLeedu Talurahva Liit (Lietuvos valstiečių liaudininkų sąjunga)

Leedu Vabariik aastast 1990[muuda | muuda lähteteksti]

Nimi Eluaastad Ametiaja algus Ametiaja lõpp Partei
Ministrite Nõukogu esimehed 1990 1992
Kazimira Prunskienė (1943–) 1990, 11. märts 1991, 10. jaanuar Sąjūdis
Albertas Šimėnas (1950–) 1991, 10. jaanuar 1991, 13. jaanuar Sąjūdis
Gediminas Vagnorius (1957–) 1991, 13. jaanuar 1992, 21. juuli Sąjūdis
Aleksandras Abišala (1955–) 1992, 21. juuli 1992, 25. november Sąjūdis
Peaministrid 1992
Aleksandras Abišala (1955–) 1992, 25. november 1992, 2. detsember Sąjūdis
Bronislovas Lubys (19382011) 1992, 2. detsember 1993, 10. märts parteitu
Adolfas Šleževičius (1948–) 1993, 10. märts 1996, 15. veebruar LDTP
Laurynas Stankevičius (19352017) 1996, 15. veebruar 1996, 27. november LDTP
Gediminas Vagnorius (1957–) 1996, 27. november 1999, 4. mai IL
Irena Degutienė (kt) (1949–) 1999, 4. mai 1999, 18. mai IL
Rolandas Paksas (1956–) 1999, 18. mai 1999, 27. oktoober IL
Irena Degutienė (kt) (1949–) 1999, 27. oktoober 1999, 3. november IL
Andrius Kubilius (1956–) 1999, 3. november 2000, 26. oktoober IL
Rolandas Paksas (1956–) 2000, 26. oktoober 2001, 20. juuni LLL
Eugenijus Gentvilas (kt) (1960–) 2001, 20. juuni 2001, 3. juuli LLL
Algirdas Brazauskas (19322010) 2001, 3. juuli 2006, 1. juuni LSDP
Zigmantas Balčytis (kt) (1953–) 2006, 1. juuni 2006, 4. juuli LSDP
Gediminas Kirkilas (1951–) 2006, 4. juuli 2008, 9. detsember LSDP
Andrius Kubilius (1956–) 2008, 9. detsember 2012, 13. detsember IL
Algirdas Butkevičius (1958–) 2012, 13. detsember 2016, 13. detsember LSDP
Saulius Skvernelis (1970–) 2016, 13. detsember parteitu

Parteide lühendid:

ILIsamaaliit – Leedu Kristlikud Demokraadid (Tėvynės sąjunga - Lietuvos krikščionys demokratai)
LDTPLeedu Demokraatlik Tööpartei (Lietuvos demokratinė darbo partija)
LLLLeedu Liberaalne Liit (Lietuvos liberalų sąjunga)
LSDPLeedu Sotsiaaldemokraatlik Partei (Lietuvos socialdemokratų partija)

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]