Leedu Nõukogude Sotsialistlik Vabariik (1918–1919)

Allikas: Vikipeedia
Hilisema NSV kohta vaata artiklit Leedu Nõukogude Sotsialistlik Vabariik.

Leedu Nõukogude Sotsialistlik Vabariik


Lietuvos Tarybų Socialistinė Respublika
(leedu keeles)
Литовская Советская Социалистическая Республика (vene keeles)
1918–1919
Vapp
Valitsusvorm Sotsialistlik riik
Osa Nõukogude Venemaa nukuriik
Pealinn Vilnius
Peamised keeled leedu
vene
valgevene
poola
jidiš
Eelnev Järgnev
 Leedu Leedu-Valgevene Nõukogude Sotsialistlik Vabariik

Leedu Nõukogude Sotsialistlik Vabariik (leedu keeles Lietuvos Tarybų Socialistinė Respublika, vene keeles Литовская Советская Социалистическая Республика) oli sõdadevahelisel perioodil lühikest aega eksisteerinud Nõukogude Venemaa nukuriik.[1] Selle kuulutas 16. detsembril 1918 välja Vincas Mickevičius-Kapsukase ajutine revolutsiooniline valitsus. Esimene Leedu NSV kadus 27. veebruaril 1919, kui see liideti Valgevene Nõukogude Sotsialistiku Vabariigiga ning moodustati Leedu-Valgevene Nõukogude Sotsialistlik Vabariik.

Punavõim proovis LNSV-st luua kohalike revolutsiooni toel tekkinud riigi muljet, kuid tegelikult oli see nukuriik, mis loodi, et õigustada Leedu-Nõukogude sõda. Nõukogude ajaloolased on selle kohta öelnud: "Asjaolu, et Nõukogude Venemaa valitsus tunnustas noort Leedu NSV-d, paljastas USA ja Briti imperialistide vale, et Nõukogude Venemaa taotles Baltimaade suhtes kahjulikke eesmärke."

Leedukad üldiselt Nõukogude võimu ei toetanud ning püüdlesid 16. veebruari 1918 Leedu Nõukogu poolt välja kuulutatud Leedu Vabariigi sõltumatuse suunas.

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "Lietuvos Sovietų Respublika" (leedu). Visuotinė lietuvių enciklopedija.