Lavanttal

Allikas: Vikipeedia
Koralpe
Saualpe

Lavanti org (saksa keeles Lavanttal, sloveeni keeles Labotska dolina või Laboška dolina; lõunabaieri murdes Lovnthol) asub Lavanttali Alpides Lõuna-Austrias Kärnteni liidumaa idaosas. See hõlmab alla 1000 km². Piirkonnas elab u 60 000 inimest.

Lavanti jõgi voolab läbi oru, selle lähe on Steiermargis Zirbitzkogelil ja Lavamündi juures suubub see Dravasse. See jaguneb Ülem-Lavanti oruks (saksa: Oberes Lavanttal), mis asub Twimberger Grabenist põhjas, ja Alam-Lavanti oruks (saksa: Unteres Lavanttal), mis asub lõuna pool. Madalam laiem org asub Koralpe ja Saualpe mägede vahel. Ülem-Lavanti org asub Packalpe ja Seetali Alpide vahel.

Lavanti org moodustab suurema osa Wolfsbergi ringkonnast.

Nimi[muuda | muuda lähteteksti]

Org on nime saanud Lavanti jõe järgi, mis voolab läbi selle 64 km põhjast lõunasse. Jõe lähe on Steiermargi ja Kärnteni vahelisel piirialal, Steiermargi Zirbitzkogeli mäel. Lavamündi juures, Lavanti oru lõunapoolseimas osas suubub Lavant Dravasse.

Kliima[muuda | muuda lähteteksti]

Lavanti oru kliima on suhteliselt kuiv, u 800 mm sademeid aastas. Org kannatab talvepoolaastal sageli temperatuuri inversiooni all, mis toob orupõhjas kaasa udu ja suure saastatuse. Seepärast eelistatakse klimaatiliselt maad keskmistel kõrgustel u 800-1000 m; need on päikselisemad ja soojemad kui orupõhja maastik.

Põllumajandus[muuda | muuda lähteteksti]

Maisi kasvatamine ning sigade ja kanade pidamine on orus peamised põllumajandusvormid. Alam-Lavanti orus ja külgnevas Granitzi orus on palju viljapuuaedu, eriti õunu, mida kasutatakse siidri- ja schnappsitoodete valmistamiseks. Teine eriala on harilik aspar. Enamik Kärnteni viinamägesid, vaid u 20 ha, asub Lavanti orus.

Suurematel kõrgustel ja ka Ülem-Lavanti orus domineerib põllumajanduses haritud rohumaa. Suure tähtsusega on puidutööstus oma suurte kuusepuistutega Koralpel ja Saualpel.

Lavanttal (Austria)
Lavanttal
Asukoht Austrias